Σοκ: Έρχεται αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 12 χρόνια

Με στόχο την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 2,1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση πειραματίζεται μεταξύ σεναρίων περί περικοπής των συντάξεων περίπου 250.000 ασφαλισμένων στα λεγόμενα (κατ’ ευφημισμόν πλέον) ευγενή ταμεία, και το πρώην ΤΕΒΕ, και άλλων, που βάζουν μπλόκο στη συνταξιοδότηση, πριν από το 62ο έτος, σε περίπου 350.000 ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες, δημόσιο αλλά και ΙΚΑ.

Μετά

τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που προανήγγειλε την κατάργηση των κοστοβόρων εξαιρέσεων στο Ασφαλιστικό από τους γενικούς κανόνες -χωρίζοντας μάλιστα τους ασφαλισμένους σε πατρικίους και πληβείους, ήρθε η … διόρθωση. Αυτή τη φορά όχι από τον ίδιο τον υπουργό αλλά από κύκλους τους υπουργού που αποσαφήνισαν ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις».

Αυτό που δεν είπαν οι … κύκλοι του υπουργού είναι εάν ο περιορισμός στις πρόωρες θα εφαρμοστεί μέσω της επιβολής μεγαλύτερης «ποινής» στις πρόωρες, αφού ήδη ισχύει πέναλτι -6% στη σύνταξη για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι την συμπλήρωση του γενικού ορίου, ή θα υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας σε ανθρώπους που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη.

Εάν εφαρμοστεί το πρώτο μέτρο, τότε μιλάμε για δραματική μείωση των συντάξεων, των συγκεκριμένων ανθρώπων. Εάν εφαρμοστεί το δεύτερο, την αύξηση των ορίων ηλικίας, θα βρεθούμε μπροστά στις εξής καταστάσεις:

Τα όρια θα αυξηθούν έως και 12 χρόνια

Θα υπάρξει έντονη αντίδραση καθώς αφορά 300.000 ασφαλισμένους, κυρίως γυναίκες με ανήλικα και εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Θα έχουμε κύμα μαζικών προσφυγών στα δικαστήρια, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη θεμελιώσει έως το 2012 τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο έτος ηλικίας, για να βγουν στη σύνταξη.

Η παραμονή τους στην εργασία, κυρίως σε δημόσιο (αλλά και Τράπεζες και ΔΕΚΟ) θα τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2016, ενώ θα δημιουργούσε πρόβλημα και στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου σε Τράπεζες και ΔΕΚΟ, οι οποίες ήδη, προχωρούν σωρευτικά στην πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 5.200 εργαζόμενων.

Ποιοι θίγονται

1. Οι μητέρες ανηλίκων που, ανάλογα με τα έτη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ ή 25 έτη στο Δημόσιο και τα ειδικά Ταμεία σε ηλικίες από τα 50 (το 2010) έως τα 60 (το 2013).

2. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Δημόσιο με 25ετία που μπορούσαν είτε να αποχωρήσουν συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε και χωρίς όριο ηλικίας (οι ασφαλισμένοι πριν από το ’83).

3. Ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά που συμπληρώνοντας 10.500 ημέρες από τις οποίες τις 7.500 στα βαρέα έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες από 55 για πλήρη ή 53 για μειωμένη (έως το 2010, καθώς από το 2011 και μετά αυξάνονται κάθε χρόνο τα όρια κατά 9 και 6 μήνες αντίστοιχα).

Δεδομένη η περικοπή σε επικουρικές – εφάπαξ

Αυτό που δεν τίθεται σε …διαπραγμάτευση, είναι η μείωση στις επικουρικές και τα εφάπαξ, ενός του 2014. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαντώντας χθες, στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και κατά συνέπεια από 1.1.2014, ο μαθηματικός τύπος που έχει εισαχθεί θα ισχύσει για τον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα