Γαλάζια γκρίνια, πράσινη ικανοποίηση

Ο Σίμος Κεδίκογλου εξέδωσε χθες ίσως την πιο μακροσκελή δήλωσή του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και αυτή δεν αφορούσε τον Αντώνη Σαμαρά αλλά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την επίθεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.

Τη στιγμή που η Κουμουνδούρου ανακοίνωνε επισήμως ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει

επίσημη πρόταση στη Βουλή για εξεταστική επιτροπή (σ.σ. θα πρόκειται για την… τρίτη για το ίδιο θέμα!), η κυβέρνηση, κατόπιν εντολής του κ. Σαμαρά, εξέδιδε μία ρητή δήλωση στήριξης της νομιμότητας όσων έπραξε, ως υπουργός Άμυνας το 2010-11, ο κ. Βενιζέλος και, ταυτόχρονα, σημείωνε πώς ανεξαρτήτως του τί έλεγαν τα κόμματα τότε (σ.σ. η Ν.Δ. ήταν αντίθετη και κατήγγειλε το νόμο Βενιζέλου) οι τότε αποφάσεις αποτελούν τη βάση επί της οποίας κινείται σήμερα η κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί εμφανές «άδειασμα» για τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, η χαλαρή διάθεση του οποίου έναντι του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε θρυαλλίδα για τη σύγκρουσή του με τον Ευ. Βενιζέλο. Έκτοτε, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεκδικούσε μία σαφή δήλωση στήριξης από το Μαξίμου – υπήρξαν επικοινωνίες τόσο με τον Αντ. Σαμαρά όσο και με τον Δ. Σταμάτη – την οποία και έλαβε χθες, μη κρύβοντας την ικανοποίησή του.

Την ίδια ώρα, στο γαλάζιο επιτελείο επικρατούσε προβληματισμός. Ο Δ. Αβραμόπουλος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ή διαρροή, το ίδιο και οι συνεργάτες του. Ωστόσο, ακόμη και στελέχη του Μαξίμου, πολλώ δε μάλλον γαλάζιοι βουλευτές, δεν έκρυβαν τον προβληματισμό του για τη δήλωση Κεδίκογλου, καθώς η γαλάζια βάση εξακολουθεί να νοιώθει δυσανεξία έναντι της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία Βενιζέλου (σ.σ. αυτή που αγνόησε ο Δ. Αβραμόπουλος στη Βουλή), το Μαξίμου αποδέχεται ότι θα μπει και το ίδιο στο κάδρο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσαν τη στάση του Πρωθυπουργικού Γραφείου ενώ υπαινίχθηκαν ότι η πρόταση για εξεταστική δεν θα περιορίζεται στην περίοδο Βενιζέλου αλλά θα περιλαμβάνει και τις θητείες των Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου. Ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε χθες από τη Βουλή ότι «όλα θα κριθούν» κατά την ψήφιση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική από το κοινοβούλιο. Εκεί όπου για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θεωρείται δεδομένη η κομματική πειθαρχία αλλά και πιθανή οποιαδήποτε άλλη κίνηση τακτικής που θα απέτρεπε διαρροές ψήφων και, συνεπώς, την περιδίνηση της εύθραυστης κυβερνητικής συμμαχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα