ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ενέκρινε 18 εκατ. ευρώ, το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση ενός εκατ. ευρώ. Στη πρώτη φάση τα ποσά αφορούν κυρίως δικαστικούς αντιπροσώπους, ενώ στη δεύτερη υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών.

Κανονικά προχωρά η διαδικασία των εγκρίσεων για τα εκλογικά επιδόματα που θα λάβουν  όσοι εργαστούν για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Αν και δεν έχει δοθεί το σύνολο των εγκρίσεων προκειμένου να φανεί το ποσοστό των μειώσεων ωστόσο από τις μέχρι τώρα ενδείξεις τα ποσά φαίνεται να είναι μειωμένα κατά 25-30%.  Μοναδικό, αλλά σοβαρό αγκάθι παραμένει το θέμα των δημοτικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ -ΟΤΑ θα απέχουν μέχρι τις 15 Ιουνίου από κάθε εκλογική εργασία ενώ στις 16 και 17 Ιουνίου έχουν προγραμματίσει 48ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τα πενιχρά ποσά που λαμβάνουν ως εκλογικό επίδομα. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζουν ως κοροϊδία  τα 97 ευρώ που είχαν λάβει στις προηγούμενές εκλογές και ζητούν να δοθεί μια επίσημη απάντηση για το ύψος της εκλογικής αποζημίωσις που θα λάβουν αν εργαστούν στις ερχόμενες εκλογές.

Πάντως σε ότι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες η διαδικασία προχωρεί κανονικά. Ήδη εγκρίθηκε ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ το οποίο αφορά κυρίως υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα το ποσό θα το λάβουν όσοι εργαστούν πραγματικά για τις εκλογές και μάλιστα πέραν του ωραρίου τους. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όλοι οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών Προσδιορίζονται οι παρακάτω κατηγορίες:

α) Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών και των Γενικών Γραμματειών του

β) Οι υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών που είναι αποσπασμένοι στο Υπουργείο Εσωτερικών.

γ) Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών και των Γενικών Γραμματειών που είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες και στα πολιτικά γραφεία.

Εκτός από τις παραπάνω εγκρίσεις προσδιορίστηκε με κοινή υπουργική απόφαση ότι θα λάβουν 18 εκατ. ευρώ,   ως ειδική αποζημίωσης και οδοιπορικά οι έφοροι των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, δικαστικοί αντιπρόσωποι, γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας.  Αναλυτικά οι κατανομές έχουν ως εξής:

α. Στους εφόρους των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, ποσό 130,00 ευρώ για κάθε ημέρα και για 5 μέρες, κατ’ ανώτατο όριο.

β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής ποσό 115,00 ευρώ για κάθε ημέρα και για 5 μέρες κατ΄ ανώτατο όριο.

γ. Για τους αναπληρωτές εφόρους και αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που ασκούν τα καθήκοντά τους σε εκλογικό τμήμα του νομού όπου υπηρετούν καταβάλλεται η ίδια ημερήσια αποζημίωση, για τρεις ημέρες.

Το σύνολο των ημερών, κατά συνέπεια και τα ποσά που λαμβάνουν επαναπροσδιορίζονται  σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα όσοι θα ασκήσουν καθήκοντά σε εκλογικό τμήμα εκτός του νομού όπου υπηρετούν θα τους καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση που θα ξεπερνά τις πέντε

Keywords
Τυχαία Θέματα