ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

09:55 1/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Εθνική και Eurobank αναμένεται να καταθέσουν άμεσα προσφορές για την εξαγορά της Emporiki Bank. Ήδη έχει καταθέσει σχετική πρόταση η Alpha Bank.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να καταθέσουν προσφορές

για την εξαγορά της Emporiki Bank η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Alpha Bank για την υποβολή πρότασης προς την Credit Agricole για την εξαγορά της Emporiki οι εξελίξεις επιταχύνονται και αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη μεταξύ των τριών ελληνικών τραπεζών για την απόκτηση της Emporiki.

Η Emporiki βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς οι Γάλλοι φαίνεται να έχουν λάβει τις οριστικές τους αποφάσεις για την αποχώρησή τους από την χώρα μας, ενώ, η Τράπεζα της Ελλάδος απαιτεί την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας πριν την μεταβίβασή της σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες για την ανακεφαλαιοποίηση της Emporiki απαιτούνται κεφάλαια 2,5 δις. ευρώ (όπως προέκυψαν από την διαγνωστική μελέτη της BlackRock). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες για να αποκτήσουν την Emporiki ζητούν από τους Γάλλους μια πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση υπογραμμίζοντας ότι η βαθιά ύφεση που πλήττει την Ελλάδα θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατά συνέπεια σε πρόσθετες ζημιές. Σύμφωνα με αναλυτές το επιπλέον ποσό μπορεί να κυμανθεί από 200 μέχρι 500 εκατ. ευρώ ενώ για αντάλλαγμα οι Γάλλοι θα λάβουν ένα ποσοστό στο νέο σχήμα, κοντά στο 5%.

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικές Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο ως βασικός μέτοχος των τραπεζών θα πρέπει να εγκρίνει ή όχι την εξαγορά. Το ΤΧΣ θα εξετάσει την προσφορά της κάθε τράπεζας και κυρίως τις συνέργειες που θα δημιουργούνται σε βάθος χρόνου για τον κάθε συνδυασμό και θα επιλέξει εκείνο το σχήμα που  δημιουργεί τις μεγαλύτερες συνέργειες.

Το ενδιαφέρον πάντως στοιχείο είναι ότι η Credit Agricole προκειμένου να αποχωρήσει από την Ελλάδα όχι μόνο δέχεται να διαγράψει το σύνολο των κεφαλαίων που επένδυσε στην Εμπορική (πάνω από 4 δισ. ευρώ) αλλά θα ενισχύσει με επιπλέον περίπου 3 δισ. ευρώ την τράπεζα για να την καταστήσει ελκυστική.

Σημειώνεται ότι όποια τράπεζα αποκτήσει την Εμπορική αφενός θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθος και το ειδικό της βάρος στην τραπεζική αγορά και αφετέρου θα επωφεληθεί από  τα πρόσθετα κεφάλαια (πρακτικά θα χρειαστεί μικρότερο ύψος κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση). Υπενθυμίζεται ότι η Emporiki Bank διαθέτει ενεργητικό 21 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 19 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 11 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα