Σκάρτες ζαριές και ετοιμόρροπες σκαλωσιές

Βλέποντας να ξεδιπλώνονται ταχύτατα τα σενάρια περί ανασχηματισμού, πρόωρων εκλογών και τριπλών εκλογών, όλο και περισσότερο στριφογυρίζει στο νου μου ο στίχος από εκείνο το παλιό τραγούδι του Λοΐζου που έλεγε : «Μη βροντοχτυπάς τα ζάρια, όσοι είναι παλληκάρια τη ζωή τους την περνούν στις σκαλωσιές».

Εν προκειμένω η λέξη κλειδί είναι οι σκαλωσιές. Δηλαδή αυτές οι προσωρινές κατασκευές από δοκάρια και σανίδες που στήνονται για να διευκολυνθούν οι επισκευές ή το βάψιμο ενός κτηρίου. Αναγκαίες μεν στις κτηριακές ανακαινίσεις αλλά και επιβεβλημένες στις επιδιορθώσεις μιας πολιτικής.

Εξηγούμαι.

Αν το κυρίαρχο δεδομένο της περιόδου που ανοίγεται για τη χώρα είναι οι περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές, μέσα στο τρέχων ρευστό πολιτικό σκηνικό υπάρχουν και ορισμένες άλλες σταθερές. Ας πούμε, στανταράκια. Κρατούμενο ένα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει σταθεροποιηθεί ένα υπολογίσιμο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Πάμε παρακάτω.

Κρατούμενο δυο. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να αντλήσει εκλογική δύναμη στο βαθμό που οι πολιτικές που υλοποιεί ισοπεδώνουν τα κοινωνικά στρώματα που ψήφισαν τα δύο κόμματα. Κρατούμενο τρία και τέλος . Οι πιστωτές της χώρας θεωρούν ότι οποιαδήποτε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Άρα ανεπιθύμητη . Το Βερολίνο, μάλιστα , διαμήνυσε στην Αθήνα να ξεχάσει τις πρόωρες εθνικές εκλογές .

Από εδώ και πέρα , αφού εξαντλούνται τα «σιγουράκια», που λένε και στο στοίχημα, αρχίζουν τα μερεμέτια. Πρώτα απ΄όλα το Μαξίμου αρχίζει να ψάχνεται. Και λέω το Μαξίμου γιατί η Χαριλάου Τρικούπη είναι απασχολημένη με το να τα βάζει με τους 58 με τον Σβόμποντα και το Κουβέλη.

Αναπόφευκτα, στο πρωθυπουργικό γραφείο ανάμεσα σε πανικό και ψυχραιμία εξετάζουν το πώς θα φτάσουν ως τις ευρωεκλογές και διερευνούν τα σενάρια της επόμενης μέρας. Και επειδή ο μίνιμουμ ρεαλισμός επιβάλει να μη πάει η ΝΔ με κάτω τα χέρια σε ήτα ή πανωλεθρία , οφείλει λογικά να επιχειρήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα . Πράγμα , όχι και τόσο εύκολο.

Εν τούτοις, έχοντας υπό όψιν της ότι μπορεί μεν να απογοητευθεί αν αποτύχει, αλλά είναι χαμένο αν δεν προσπαθήσει, το Μαξίμου επείγεται για ένα ομαλό κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την τρόικα. Ένα «μορατόριουμ» στις σχέσεις κυβέρνησης και εκπροσώπων των πιστωτών θα αποτελούσε τη πρώτη σταθερή σκαλωσιά ώστε να διασφαλιστεί μια περίοδο χωρίς αναταράξεις τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Αλλά δεν αρκεί .

Είναι αναγκασμένο να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους πέρα από συμπάθεια, και κάτι τις το υλικό. Να του επιτρέψουν δηλαδή να μοιράσει τα ρέστα από το πρωτογενές πλεόνασμα . Και για να φτουρήσει το πλασάρισμα του πανωσηκώματος της σκαλωσιάς, να προχωρήσουν, έστω με τη μορφή ρητορικής δέσμευσης, προς την ελάφρυνση του χρέους, πασπαλισμένη με κάποια αναπτυξιακή προοπτική.

Όμως, ακόμα, και αν εξελιχθούν τόσο θεαματικώς εναρμονισμένα και εξόχως ευνοϊκά τα πράγματα, είναι οι ασταθείς βάσεις της σκαλωσιάς που μπατάρουν επικίνδυνα. Είναι ανάμεσα στ΄άλλα , οι καθυστερήσεις, οι παλινωδίες και οι ασάφειες της κυβερνητικής πρακτικής. Είναι οι σημαντικές ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και τριβές ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές. Υπάρχουν επί πλέον οι δικαστικές διερευνήσεις των σκανδάλων που ακουμπούν σε πρόσωπα με δεσμούς στους ηγετικούς πυρήνες του παρελθόντος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά άγνωστο ως που μπορούν να φτάσουν τα απρόβλεπτα ξεσκαλίσματα

Αν παραβλέψω τις υπέρμετρες προσδοκίες να προσφέρει «καλές ειδήσεις» η τρόικα και η Ευρώπη , ακόμα και ότι μένει μάλλον διαμορφώνεται μέχρι τον Μάιο ένα πολιτικό περιβάλλον που δεν μοιάζει ακριβώς με ότι θα επιθυμούσε σφόδρα η κυβέρνηση. Σε αυτά τα πλαίσια, προφανώς θα εγκαταλειφτούν οι ετοιμόρροπες σκαλωσιές και θα ξαναζεσταθούν τα ζάρια. Με συντριπτική πιθανότητα υπέρ του να κάτσουν αυτά ντόρτια και διπλές παρά εξάρες.

Εξάλλου , κούφια ζαριά θα ήταν για τη ΝΔ να ενισχύσει το κλίμα όξυνσης και μετωπικής σύγκρουσης με το ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει χρόνο. Ζημιάρα ζαριά και για τη κυβέρνηση της χώρας που προεδρεύει στην ΕΕ να βγάλει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή , υποθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι της θα επανακάμψουν στο μετριοπαθές συντηρητικό μαντρί. Και τζογαδόρικη ζαριά η διεξαγωγή τριπλών εκλογών υπό το σενάριο της αριστερής παρένθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα αναγκασθεί να παραδώσει σύντομα πίσω τη καμένη γη που θα παραλάβει.

Λυπάμαι, αλλά σε τέτοιες συνθήκες όλο και με γυροφέρνει εκείνο το παλιό τραγουδάκι του Μανόλη Χιώτη που έλεγε :«Πολλά τα βάσανά μου, βαριές οι συμφορές, ανάποδα τα ζάρια και σκάρτες οι ζαριές». Και ακόμα χειρότερα, με τέτοιες μπαρμπουτατζίδικες προϋποθέσεις από το να ακολουθήσουμε την Αλ Σαλέχ στο Παρίσι, καλύτερα να το κλείσουμε δια παντός το τάβλι που λέγεται Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα