Σήμερα στη Γερμανία ο Τσίπρας

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στη Γερμανία προσκεκλημένος του «αδελφού» κόμματος, Die Linke, ενώ μεθαύριο θα βρίσκεται στην Αυστρία. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του κατευθείαν από τα… δύσκολα, αφού θα έχει συνάντηση στις 11.45 με τον Γεργκ Άσμουσεν. Πρόκειται για τον Γερμανό, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ,

ο οποίος αποκαλείται «γεράκι της ΕΚΤ», προαλείφεται ακόμη και για τη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά τις γερμανικές εκλογές και, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί σκληροπυρηνικό θιασώτη της πολιτικής λιτότητας.
Η συζήτηση με τον κ. Άσμουσεν θα είναι, ουσιαστικά, η πρώτη επαφή του Αλέξη Τσίπρα με το ένα εκ των τριών μελών της τρόικας, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βεβαίως, θεωρείται βέβαιη η διαφωνία των δύο ανδρών επί της κεντρικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, μένει να φανεί αν ο Γεργκ Άσμουσεν θα ανοίξει κάποιο παράθυρο για «εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης», τα οποία απασχολούν πολύ τις προγραμματικές επεξεργασίες του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αγκάθι» οι αποζημιώσεις

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματίσει να μιλήσει στη Φρανκφούρτη και στο Βίσμπαντεν, σε κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του Die Linke, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου από κοινού με την αναπληρώτρια πρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ. Καίτοι η κ. Βάγκενκνεχτ έχει εκφραστεί προ μηνός -με συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών- υπέρ των γερμανικών αποζημιώσεων και της επιστροφής του κατοχικού δανείου, μένει να φανεί αν η αναπληρώτρια πρόεδρος της Die Linke θα εκφραστεί εκ νέου υπέρ της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό διότι, μόλις προ μίας εβδομάδας, ο επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς, Μπερντ Ρίξινγκερ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, εμφανίστηκε αρνητικός και απέφυγε να απαντήσει, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να επικεντρωθούν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Κατά συνέπεια, στην Κουμουνδούρου περιμένουν με αγωνία το κατά πόσον ο Αλέξης Τσίπρας και η κ. Βάγκενκνεχτ θα ερωτηθούν, αλλά και τι… θα απαντήσει η αναπληρώτρια πρόεδρος της Die Linke.

Κατά τα λοιπά, αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Βιέννη. Εκεί, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας και με την αντιδήμαρχο Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου και το απόγευμα θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Bruno Kreisky FORUΜ. Η ομιλία του έχει το εξής θέμα: «Πλεονασματικές έναντι ελλειμματικών χωρών: μια θανάσιμη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Andreas Schieder, Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Αυστρίας, ενώ τη συζήτηση και τις ερωτήσεις θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, θεωρητικός, συγγραφέας Robert Misik.

Keywords
Τυχαία Θέματα