ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ

Κρίσιμη για την πορεία που θα λάβουν οι εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού είναι η απόφαση που θα εκδώσει σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάργηση ή όχι των δικαιωμάτων που έχει η ΔΕΗ στα λιγνιτικά κοιτάσματα.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθεί σήμερα να αποφασίσει επί της προσφυγής που είχε καταθέσει η ΔΕΗ, ζητώντας την ακύρωση παλαιότερης απόφασης της Κομισιόν

με την οποία θεωρούνταν παράνομα τα προνομιακά δικαιώματα της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα.

Με τη συγκεκριμένη απόφασή της καθώς και με άλλη μεταγενέστερη, η Κομισιόν πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την «διόρθωση» της κατάστασης, δηλαδή για την πρόσβαση και άλλων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.

Ειδικότερα οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει είτε να ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία (Ελασσόνα, Δράμα, Βεύη), είτε να πωληθούν σε τρίτους λιγνιτικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της ΔΕΗ, περίπου το 40% του λιγνιτοπαραγωγικού δυναμικού της, προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

Η ΔΕΗ προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιχειρεί, με μια σειρά νομικών επιχειρημάτων, να διατηρήσει τα δικαιώματα που έχει σήμερα, τα οποία της εξασφαλίζουν ένα φθηνό καύσιμο και της δίνουν τη δυνατότητα να κρατάει σχετικά χαμηλά το συνολικό κόστος παραγωγής του ρεύματος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση, ούτε εκτίμηση, για το αν θα υπάρξει νομική δικαίωση της ΔΕΗ, ωστόσο πολιτικά θεωρείται απίθανο να αποστεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τη γραμμή της απελευθέρωσης των αγορών που θεωρείται «ευαγγέλιο» της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της δικαστικής διαμάχης η απελευθέρωση της λιγνιτικής αγοράς αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της χώρας. Το μοντέλο μάλιστα που φαίνεται να προκρίνεται είναι ο συνδυασμός της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες. Πρόκειται για το μοντέλο των «μικρών ΔΕΗ», εταιρειών δηλαδή που θα έχουν ένα «καλάθι» μονάδων, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών και θα «βγούν» προς πώληση.

Σε πιο βραχυπρόθεσμο επίπεδο συζητείται η πρόταση που έχει κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για πώληση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος από τη ΔΕΗ με δημοπρασίες στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα