«Σφίγγει τη θηλιά» η τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι δανειστές πιέζουν ώστε η κυβέρνηση να συνοδεύσει τον κρατικό προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς με πρόσθετα μέτρα και χτυπούν το «καμπανάκι» για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι ελεγκτές εκτιμούν ότι η «μαύρη τρύπα» του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων μπορεί να «τορπιλίσει» το ελληνικό Πρόγραμμα και θα επιβαρύνει επιπλέον τον προϋπολογισμό. Σε συνδυασμό και με ορισμένες υπερβάσεις δαπανών συγκεκριμένων υπουργείων, η τρόικα επί του

παρόντος αρνείται να προσυπογράψει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ (ή μόλις 0,05% του ΑΕΠ)!

Ουσιαστικά δέχεται ότι η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο, αλλά θα περιμένει έως τον Φεβρουάριο να δει τελικά τι θα μείνει στα κρατικά ταμεία.

Θέλει έτσι να «ψαλιδίσει», τόσο τα περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης να ζητά από τώρα «επαναδιαπραγμάτευση» ή ελάφρυνση του χρέους. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα μπορεί να θέσει τέτοιο αίτημα τον Απρίλιο του 2014, όταν θα έχει ανοίξει για τα καλά η σχετική συζήτηση στην Ευρώπη, ενώ θα υπάρχουν διαθέσιμα και τα απολογιστικά στοιχεία του 2013 που θα δείχνουν αν ο στόχος υπερκαλύφθηκε ή όχι.

Επιπλέον, με την τακτική αυτή, η Τρόικα βάζει τις βάσεις για το πιο σκληρό παζάρι για τα πιθανά μέτρα του 2015-2016 και τα οποία, παρότι προβλέπεται στο Μνημόνιο πως πρέπει να εξειδικευτούν από τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να τα αποφύγει με το επιχείρημα πως δεν χρειάζεται να υποστεί τώρα τη βάσανο των διαπραγματεύσεων για μέτρα που μπορεί να μην χρειαστεί καν να λάβει δύο χρόνια μετά, εάν τα οικονομικά δεδομένα αποδειχθούν καλύτερα -όπως αναμένει- από ό,τι προέβλεπε ως τον περασμένο Μάιο το Μνημόνιο.

Δεύτερες σκέψεις γίνονται όμως και για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Η Τρόικα έδειξε να μην ενθουσιάζεται από το νέο φόρο αφού, παρά την διεύρυνση της φορολογικής βάσης (με φόρους στα αγροτεμάχια κλπ) δείχνει να επιβαρύνει το ίδιο ή και περισσότερο τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή την μικρή και μεσαία περιουσία. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν μάλιστα πως θα προτιμούσαν να συνεχιστεί η «παραδοσιακή» μέθοδος είσπραξης του φόρου μέσω της ΔΕΗ, δηλαδή να παραμείνει και το 2014 το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ αφού θεωρούν πως έχει, λίγο-πολύ, γίνει συνήθεια στους φορολογουμένους, καθώς βλέπουν πως η εισπραξιμότητα του ΕΕΤΑ το 2013 πηγαίνει καλύτερα (ως ποσοστό έναντι των μηνιαίων στόχων) και από εκείνη του ΕΕΤΗΔΕ.

«Ευαίσθητο» πολιτικά θεωρείται όμως για το επιτελείο της κυβέρνησης και διαχείριση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Αν και οι δύο πρώτες μόνο απειλούνται άμεσα με λουκέτο, εκτός αν συνεχίσουν να λειτουργούν ως στρατιωτικές βιομηχανίες και με την προϋπόθεση ότι έχουν παραγγελίες και από το εξωτερικό, η τύχη της ΛΑΡΚΟ εξαρτάται απολύτως από το τίμημα πώλησής της σε ιδιώτη επενδυτή. Με τα δεδομένα στην ελληνική και διεθνή αγορά το δημόσιο ελάχιστα μόνο μπορεί να προσδοκά πως θα εισπράξει, αλλά αν κρίνει η κυβέρνηση πως δεν την συμφέρει πολιτικά να τη πουλήσει «για ένα ευρώ», τότε η Τρόικα θα απαιτήσει να κλείσει.

Με τόσα «μέτωπα» ανοιχτά, λίγο πριν αναχωρήσει το μεσημέρι σήμερα για την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, θα επιχειρήσει να βάλει «φρένο» στην υπέρμετρη πίεση της τρόικα, ζητώντας «χαλαρότερη» στάση, τόσο λόγω της θυελλώδους πολιτικής κατάστασης, όσο και την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού βαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο.

Μετά τον Πρωθυπουργό η τρόικα θα έχει και νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα