Σενάρια καθυστέρησης της δόσης

13:45 3/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο Reuters, ότι δεν θα πρόκειται και για το τέλος του κόσμου, εάν καθυστερήσει η δόση της οικονομικής βοήθειας.

Το ίδιο στέλεχος δηλώνει πως μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, θα έχει υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα

σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν, πλην της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

«Η χώρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας για την κινητικότητα, όπως αυτές έχουν τεθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για το πως θα καλύψει τις πληρωμές, στην περίπτωση αυτή, το πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις του ίδιου στελέχους, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει αυξημένο έκδοση εντόκων γραμματίων. «Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών».

Σύμφωνα δε, με άλλον, Ευρωπαίο αξιωματούχο, το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα, είναι να δοθεί τμηματική η δόση, από τον Σεπτέμβριο.

Και τρίμηνο «πάγωμα» στο τραπέζι

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υποστηρίζει πως με τρίμηνο χρηματοδοτικό πάγωμα απειλούν την Ελλάδα οι διεθνείς δανειστές της, εάν δεν κατορθώσει να τους πείσει ότι βρίσκεται σε τροχιά μεταρρυθμίσεων.

Πρόκειται για νέο τηλεγράφημα του συγκεκριμένου πρακτορείου προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς χθες το Reuters, είχε μεταδώσει ότι η τρόικα θέτει διορία τριών ημερών προς την Ελλάδα ώστε να πείσει ότι κινείται προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων κάτι που ανασκεύασε λίγο αργότερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι από τη μία ότι δεν έχουν θέσει καμία προθεσμία, από την άλλη, ότι πρέπει όλα να κλείσουν πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Στο σημερινό του τηλεγράφημα το πρακτορείο επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που όμως δεν κατονομάζει, και αναφέρει πως οι διεθνείς πιστωτές μπορεί να παγώσουν εκτάκτως τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, εάν η Αθήνα δεν κατορθώσει να τους πείσει ότι βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των μεταρρυθμιστικών της στόχων.

«Εάν δεν ολοκληρώσουμε αυτήν την αξιολόγηση δεν βλέπω καμία χρηματοδότηση προς την Ελλάδα στη διάρκεια του επομένου τριμήνου» δήλωσε προς εκπροσώπους του Τύπου ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν επί του ζητήματος την Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά σύμφωνα με τον αξιωματούχο δεν είναι πιθανό να καθυστερήσουν τις πληρωμές

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε αστείο το όλο θέμα επισημαίνοντας ότι έχει κλείσει από χθες με τη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ.

Τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις, εκτός από το θέμα του δημοσίου, είναι ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014, το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τον ΕΟΠΠΥ καθώς καθώς και η εισφορά 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Τα τρία αυτά αγκάθια έχουν οδηγήσει μαζί με τη στασιμότητα στο θέμα της διαθεσιμότητας, δείχνουν το μέγεθος της εμπλοκής.

Keywords
Τυχαία Θέματα