Σενάρια, διαγκωνισμοί και... νεύρα για τον Έλληνα Επίτροπο

Ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, με πολιτικές παρενέργειες, βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με το πρόσωπο του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν. Ενώ σε λίγες ώρες, οι ευρωπαίοι ηγέτες και μαζί τους ο Αντώνης Σαμαράς θα συζητήσουν για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου αλλά και για τη διάδοχο της Κάθριν Άστον ως «υπουργού Εξωτερικών» της Ε.Ε., στην Ελλάδα το γαϊτανάκι πληροφοριών και φημών

για τον εκλεκτό καλά κρατεί.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος τηρούν σιγήν ιχθύος για το θέμα, αφήνοντας να διακινούνται όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια.

Την ίδια στιγμή, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, για την οποία αποτελεί προσωπικό στοίχημα η ανάληψη θέσης Επιτρόπου, εμφανίζεται ιδιαιτέρως εκνευρισμένη από τον χειρισμό καθώς τελεί εν... αναμονή των αποφάσεων των δύο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να της έχει δοθεί σαφές μήνυμα για τις προθέσεις τους. Η κ. Μπακογιάννη δεν κρύβει, σε συνομιλητές της, την ενόχλησή της, την ίδια ώρα που άλλοτε εμφανίζεται ως φαβορί για τη θέση και άλλοτε μοιάζει να έχει χάσει οριστικά το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες.

Στον ίδιο κύκλο σεναρίων, εμπλέκονται

• ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, υπέρ του οποίου τάσσεται τμήμα όσων συνομιλούν με τους δύο αρχηγούς αλλά ο ίδιος σημείωσε χθες πώς "δεν έχω κάνει καμία συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για την συγκεκριμένη θέση"

• η κ. Νίκη Τζαβέλλα, η οποία διατηρεί σημαντικά ερείσματα εντός Ελλάδας και γνωρίζει, ως πρώην ευρωβουλευτής, τους διαδρόμους των Βρυξελλών,

• ο κ. Δημ. Κούρκουλας, υφυπουργός Εξωτερικών

• ο πρώην ευρωβουλευτής κ. Γ. Κουμουτσάκος αλλά και

• η απερχόμενη Επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη, η οποία ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα της... εκτός Επιτροπής!

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι οι «ενδιαφερόμενοι», μη έχοντας όχι εικόνα αλλά ούτε καν αίσθηση για τις αποφάσεις Σαμαράς, αποτείνονται στους... δημοσιογράφους για πληροφορίες, αναζωπυρώνοντας με αυτό τρόπο τη σεναριολογία.

Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου μοιάζει να επιλέγει το μαρτύριο της... σταγόνας. Έτσι η αναμενόμενη για σήμερα ανακοίνωση, μετατέθηκε χρονικά, σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, ενώ άλλα στελέχη του Μαξίμου επέμεναν ότι οι ανακοινώσεις είναι ζήτημα ωρών.

Σε αυτό το απόλυτο χάος, το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η Ελλάδα στην Κομισιόν της επόμενης πενταετίας βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Εκτός κι αν, στις συχνές αλλά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες και, προφανώς, τον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη συμφωνήσει τόσο για τη θέση όσο και για το πρόσωπο του νέου επιτρόπου...

Keywords
Τυχαία Θέματα