Σε τροχιά ανάκαμψης η οικονομία

Tην βεβαιότητά του ότι ελληνική οικονομία σύντομα θα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας στη Λάρισα.

«Η περίοδος που διανύουμε είναι — κατά κοινή ομολογία- καθοριστική για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αξιοσημείωτη πρόοδος στη δημοσιονομική

σταθεροποίηση συνοδεύεται από συνεχή βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, που αντανακλάται στην αυξανόμενα θετική ανταπόκριση των αγορών. Η οικονομική δραστηριότητα εμφανίζει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης μετά από εξαετή σχεδόν ύφεση. Είναι θέμα χρόνου αυτές οι τάσεις να μετουσιωθούν σε γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, αμβλύνοντας τις επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις και την αύξηση της ανισότητας λόγω της κρίσης. Η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα, με την οποία η οικονομική πολιτική αλλά και ο ιδιωτικός τομέας θα ανταποκριθούν στις αναδυόμενες προκλήσεις, θα καθορίσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Τουρκολιάς.

Όπως τόνισε «Είναι απολύτως συμβατό με το συμφέρον των εταίρων και βασικών δανειστών μας, να επανέλθει στις αγορές η ελληνική οικονομία, βασισμένη σε γερά θεμέλια, απαλλαγμένη από επείγοντα προγράμματα προσαρμογής και μακροχρόνια μνημόνια χρηματοδότησης, στηριζόμενη σε ένα υγιές υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να μεταφέρει υπέρμετρα δημοσιονομικά βάρη από το παρελθόν.» «Η πλήρης αναστροφή», συνέχισε, «συσσωρευμένων ανισορροπιών στην εξωτερική θέση της χώρας –το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τείνει να εκμηδενιστεί το 2013 από 14,5% του ΑΕΠ πριν πέντε χρόνια — που αντανακλά, μεταξύ άλλων, και την επιταχυνόμενη κάμψη του μοναδιαίου κόστους εργασίας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και συρρικνώνοντας τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης. Ήδη από το 2012, η αξία των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, εκτός καυσίμων, υπερβαίνει την αξία των αντίστοιχων εισαγωγών.»

«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι οι δυνάμεις, που θα θέσουν την οικονομία σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά, αμβλύνοντας τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα της μακροχρόνιας δυναμικής του χρέους, ενυπάρχουν στην οικονομία. Η κινητοποίησή τους, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επιταχύνει αποφασιστικά το μετασχηματισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας.»

«Είναι κρίσιμο και σημαντικό να προετοιμάσουμε — τουλάχιστο στη συνείδησή μας και εν συνεχεία στον εθνικό μας διάλογο — το δικό μας διαχρονικό εθνικό «Μνημόνιο». Ένα Μνημόνιο αξιοπιστίας, σταθερότητας, ανταγωνιστικότητας με σαφή προσανατολισμό στη μέριμνα και την αλληλεγγύη προς τους νέους μας και τις επερχόμενες γενεές. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πειρασμό εύκολων λύσεων, αναβολών ή πρόχειρων και εφήμερων συνταγών επιβίωσης ή «διαχείρισης» των προκλήσεων που απομένουν, όπως συνέβη συχνά το παρελθόν. Αυτό ισχύει για όλους όσους καλούνται να διαδραματίσουν μικρό η μεγάλο ρόλο στη νέα οικονομική πραγματικότητα της χώρας. Πολιτική ηγεσία, επιχειρηματίες, τράπεζες, παραγωγικές τάξεις όλοι οι δυνητικού εμπλεκόμενοι στην οικονομική διαδικασία καλούνται να προσδώσουν στην έννοια της ανάταξης και επανεκκίνησης της οικονομίας ένα ουσιαστικό και βιώσιμο περιεχόμενο απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος», κατέληξε ο κ. Τουρκολιάς.

Γ.Ζανιάς: «Γυρίζει» η οικονομία

Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Γ. Ζανιάς υπογράμμισε: «Το «γύρισμα» της οικονομίας επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η «ρίζα του κακού», το μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, μετατρέπεται στο τέλος του χρόνου, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, σε πλεόνασμα, ενώ από το επόμενο έτος το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης πέφτει αρκετά κάτω από το 3%, κάτω δηλαδή από το όριο που, αν ξεπεραστεί, επιβάλλεται επιτήρηση της χώρας στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Σε όρους διαρθρωτικού πλεονάσματος, η χώρα μας ικανοποιεί ήδη το σχετικό κριτήριο του Δημοσιονομικού Συμφώνου που εισήχθη πρόσφατα στην Ε.Ε. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη. Πέρυσι είχαμε την τελευταία αρνητική έκπληξη για βαθύτερη ύφεση. Φέτος η έκπληξη γίνεται θετική και από του χρόνου, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η μεταβολή της οικονομικής δραστηριότητας αποκτά θετικό πρόσημο».

Keywords
Τυχαία Θέματα