Σε θετική τροχιά οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέριστη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Σαρίφ είναι μια κίνηση που κινείται προς τη λύση του ζητήματος εκτιμούν οι αναλυτές. Τα μηνύματα από ιρανικής πλευράς είναι ενθαρρυντικά, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει στο CNN ότι θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας ακόμη και πριν το κλείσιμο του γύρου συνομιλιών, σήμερα στη Γενεύη.

Βεστερβέλε και Φαμπιούς στη Γενεύη

Μετά

την απόφαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να μεταβεί στην ελβετική πόλη, το ίδιο αποφάσισαν να πράξουν τόσο ο γερμανός ομόλογός του, Γκίντο Βεστερβέλε όσο και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς. Από κύκλους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών διέρρευσε το πρωί της Παρασκευής ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί μία σημαντική στιγμή για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παρά τις θετικές ενδείξεις, ωστόσο, η μορφή που μπορεί να πάρει ενδεχόμενη συμφωνία παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη. Στα σχετικά σενάρια που κυκλοφορούν γίνεται λόγος για προσωρινό «πάγωμα» τμημάτων του πυρηνικού προγράμματος από την Τεχεράνη, με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων από τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν από τη Δύση.

Ο Ροχανί φαίνεται πως βελτίωσε το κλίμα

Στο θέμα αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας για τη δυνατότητα επίτευξης σταδιακής συμφωνίας. Ο Ομπάμα επισήμανε ότι είναι δυνατές ορισμένες «συγκρατημένες ελαφρύνσεις» προς την ιρανική πλευρά, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, οι κυρώσεις θα παραμείνουν εν ισχύ και μάλιστα θα γίνουν αυστηρότερες σε περίπτωση που το Ιράν δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του.

Οι διήμερες συνομιλίες της ομάδας των «5+1» με το Ιράν στη Γενεύη είναι η δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία ο Χασάν Ροχανί τον περασμένο Αύγουστο. Ο προηγούμενος κύκλος των συνομιλιών στα μέσα Οκτωβρίου και πάλι στη Γενεύη είχε χαρακτηριστεί εκατέρωθεν εποικοδομητικός. Η Τεχεράνη είχε παρουσιάσει τότε ένα χρονοδιάγραμμα που αφορούσε στη συνέχιση των σχετικών διαπραγματεύσεων και αποδέχθηκε κατʼ αρχήν τον όρο για διενέργεια απροειδοποίητων ελέγχων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η ανάληψη της εξουσίας από το νέο ιρανό πρόεδρο άλλαξε τα δεδομένα μεταξύ των δύο πλευρών, καλλιεργώντας της προσδοκίες της Δύσης για την επίτευξη αποδεκτού συμβιβασμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα