Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ισπανίας-Αγγλίας

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ-ο περιβόητος «βράχος» Βρετανικής ιδιοκτησίας- κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει έρευνα για το κατά πόσο είναι θεμιτή η κίνηση της Ισπανίας να πολλαπλασιάσει τους ελέγχους στα σύνορά της με το κρατίδιο αυτό, προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στους εισερχόμενους αυτοκινητιστές. Σήμερα για πολλοστή φορά σχηματίστηκαν ουρές πολλών χιλιομέτρων στα σύνορα Ισπανίας-Γιβραλτάρ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει δυσανάλογη την ένταση στους συνοριακούς ελέγχους μιλώντας ανοικτά για «πολιτικά κίνητρα».

Ουσιαστικά η Ισπανία προχώρησε σε αντίποινα προς το κρατίδιο

,επειδή πρόσφατα η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ προχώρησε στη δημιουργία τεχνητού υφάλου στα τέλη Ιουλίου, κάτι που η Μαδρίτη εξέλαβε ως κίνηση εναντίον της, καθώς παρεμποδίζονται τα αλιευτικά σκάφη της.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Ισπανικού Υπουργείου Εξωτερικών, στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία μπορεί να βρει σύμμαχο στο πρόσωπο της Αργεντινής. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο μπορεί να συζητήσει για το Γιβραλτάρ με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Μπουένος Άιρες την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα η Ισπανία σκέφτεται το ενδεχόμενο να φέρει την διένεξη αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Αργεντινή είναι την τρέχουσα περίοδο μέλος. Ξυπνούνε μνήμες νησιών Φόκλαντ;

Keywords
Τυχαία Θέματα