Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση καθώς η ορμή της επίτευξης των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση των μεγάλων δόσεων μοιάζει να υποχωρεί απέναντι στη μνημονιακή οικονομική πραγματικότητα αλλά και τις δύσκολες αποφάσεις που μένει να ληφθούν. Η χθεσινή, πανηγυρική, δήλωση του νέου επικεφαλής του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι, προφανώς, αρκετή καθώς στο εσωτερικό μέτωπο τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά.

Η κατάρρευση των εσόδων, παρά το πλεονασματικό του προϋπολογισμού, οδηγεί εκ των πραγμάτων στη λήψη μέτρων. Αυτά

είτε θα είναι μία γενναία ρύθμιση προκειμένου να πεισθούν πολλά νοικοκυριά να καταβάλλουν τις οφειλές τους προς την εφορία και άρα το πρόγραμμα εσόδων να επιστρέψει σε τροχιά ή, αυτό που απεύχεται η κυβέρνηση, να επιβληθούν και νέα μέτρα, κάτι που θα ήταν πιθανότατα διαλυτικό για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι αποκρατικοποιήσεις μοιάζουν να καρκινοβατούν ενώ τα δύο μέτωπα, αυτό του ΟΠΑΠ, και το άλλο του αερίου κρύβουν παγίδες. Το Μαξίμου παρακολουθεί δια ζώσης τις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, είναι σαφές ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει υστέρηση στους στόχους, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί (ξανά!) στη λήψη νέων μέτρων.

Η κοινωνική ένταση, παρά το γεγονός ότι δεν μοιάζει να απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα, είναι σε υψηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση μπορεί να μην κινδυνεύει άμεσα από τα μπλόκα των αγροτών, προς τους οποίους έστειλε χθες τελεσίγραφο ως προς την ικανοποίηση πρόσθετων οικονομικών αιτημάτων ωστόσο ο κίνδυνος ατυχήματος παραμονεύει. Ο χειρισμός Βρούτση, δε, σχετικά με το νομικό καθεστώς των απεργιών ήταν ισχυρό πλήγμα, λες και κάποιοι στην κυβέρνηση επιδιώκουν να καταστήσουν μαζική τη συμμετοχή των εργαζομένων στην επικείμενη πανελλαδική απεργία.

Σε αυτό το κλίμα, και με δεδομένες τις υστερήσεις στους υπόλοιπους τομείς, οι εταίροι φαίνεται ότι πιέζουν για την πραγματοποίηση απολύσεων στο Δημόσιο. Στο μνημόνιο περιλαμβάνεται ο στόχος για την μετάπτωση σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων εντός του 2013, αρκετοί εκ των οποίων προβλέπεται να δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Ωστόσο, απολύσεις η κυβέρνηση (και οι εταίροι της με πρώτη τη ΔΗΜΑΡ) δεν θέλουν να γίνουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Αντ. Σαμαράς έδωσε προσωπική εντολή να ενεργοποιηθούν τα υπηρεσιακά συμβούλια στα υπουργεία προκειμένου να «κρίνουν» επίορκους ή εμφανώς αμελής ως προς την υπηρεσία υπαλλήλους. Αν, πάντως, συνυπολογισθεί ότι εντός του 2012 ανευρέθησαν λιγότεροι από 900 «επίορκοι», και μάλιστα αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο στόχος να καλυφθούν όλες οι αποχωρήσεις από «κακούς» δημοσίους υπαλλήλους μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.

Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται, συμπερασματικά, αντιμέτωπος με μία πολυπαραγοντική εξίσωση, η επίλυση της οποίας δεν είναι χωρίς κόστος. Και το… τράτο, ολίγων μηνών, που δίνει η τρόικα για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, προφανώς δεν αρκεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα