ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Το ενδεχόμενο νέας παύσης της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σε όλη τη χώρα, εξετάζει αυτή την ώρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.


Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), αντικατοπτρίζοντας την κρισιμότητα της συνεδρίασης, που έχει αντικείμενο την άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος

του ΠΦΣ, Θ. Αμπατζόγλου πρότεινε την έναρξη των κινητοποιήσεων από 1ης Σεπτεμβρίου αν, έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, δεν πληρωθούν τα υπόλοιπα χρήματα του Μαΐου. Αν αποπληρωθούν αλλά δεν έχουν καταβληθεί τα ποσά για τις συνταγές του Ιουνίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, η άρση της πίστωσης να ξεκινήσεις στις 14 του μηνός.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι Φαρμακοποιοί που διατηρούν επιφυλάξεις για τις δυνατότητες του ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει, έστω και σε αυτές τις ημερομηνίες, τα χρήματα που τους οφείλει, ενώ αναδεικνύουν τη σημασία της εξομάλυνσης της ροής των πληρωμών προς όλους τους παρόχους.

Ιδιαίτερα σκληρή στάση διατηρούν, άλλωστε, οι Σύλλογοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που δεν φαίνεται να πείθονται από τις τμηματικές και καθυστερημένες πληρωμές και ζητούν την αποπληρωμή όλων των χρεών, δηλαδή και των περασμένων ετών.

Περίπου 19 είναι οι περιοχές στις οποίες οι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν προχωρήσει ή πρόκειται να προχωρήσουν στην άρση της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.

Την εν λόγω λίστα απαρτίζουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι σε Κρήτη (Λασίθι, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά), Εύβοια, Αργολίδα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κορινθία, Μαγνησία, Γρεβενά, Φλώρινα, Κυκλάδες, Θεσπρωτία και Ροδόπη, ενώ από Δευτέρα προστίθεται και η Ημαθία, ενώ από 1ης Σεπτεμβρίου παγώνει την πίστωση στον ΕΟΠΠΥ και οι Σύλλογοι της Αττικής, της Καστοριάς και της Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Τη γραμμή του ΠΦΣ αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι Σύλλογοι Πειραιά και Αιτωλοακαρνανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα