Σε δίνη τρομοκρατίας και οικονομίας η προεδρεύουσα Ελλάς

09:58 8/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιδιώξουν, ήδη από σήμερα με την τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, να μεταδώσουν την εικόνα μίας χώρας που βγαίνει από την κρίση και καθίσταται, διεθνώς, αξιόπιστη. Η Προεδρία, άλλωστε, αποτελεί ευκαιρία – για κάποιους την τελευταία – των δύο ηγετών

προκειμένου να διαμορφώσουν τους πλέον ευνοϊκούς γι’ αυτούς όρους ενόψει των δίδυμων εκλογών του Μαΐου και να αντέξουν στην κοινωνική και πολιτική πίεση.

Πλαισιωμένοι από το Κολέγιο των Επιτρόπων και τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Εμμανουέλ Μπαρόζο οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα κάνουν σήμερα λόγο για μία Προεδρία Ελπίδας… Κυρίως, για την ίδια την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το κλίμα στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης μοιάζει δυσανάλογα βαρύ. Η διαφυγή του Χριστόδουλου Ξηρού, πρωτοπαλίκαρου της 17Ν, προκάλεσε σοκ και πυροδότησε αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη σκληρή δήλωση του State Department. Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις Δένδια ότι «η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα τρομοκρατίας» και η εκτίμηση της Ντόρας Μπακογιάννη πως «επίκειται μεγάλο τρομοκρατικό κτύπημα» ήρθαν να βαρύνουν περαιτέρω το κλίμα καθώς συνιστούν επίσημη παραδοχή των ελληνικών δυσλειτουργιών και ρίχνουν νερό στο μύλο της αμφισβήτησης της χώρας. Και για τις δύο δηλώσεις φαίνεται ότι υπήρξε ενόχληση του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτές – και κυρίως το περιστατικό που τις προκάλεσε δηλαδή η διαφυγή Ξηρού – ήρθαν λίγες μόνον ώρες μετά από ένα μπαράζ επικριτικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα, με κεντρικό το άρθρο του Spiegel – που αποτυπώνει τη στάση της γερμανικής ελίτ έναντι της Αθήνας – που εκφράζει φόβους ότι η Ελλάδα καθίσταται failed state, έχοντας χαρακτηριστικά Αφγανιστάν ή Πακιστάν.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η διακοπή του ΕΚΑΣ στους βαριά αναπήρους, τις ημέρες των Χριστουγέννων, και χθες η απόσυρση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία ανέδειξαν, εκ νέου, τις εσωτερικές δυσλειτουργίες της κυβέρνησης, την αδυναμία των κεντρικών στελεχών του Μαξίμου αλλά και των υπουργών που κατέχουν κρίσιμα πόστα να αξιολογήσουν τις καταστάσεις και τα όρια και, βάσει αυτών, να διαμορφώσουν πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική. Κερδισμένοι από τη χθεσινή εξέλιξη εμφανίζονται ο Ευ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, καθώς ζήτησαν εξ αρχής την απόσυρση του μέτρου. Το Μαξίμου, πάλι, εμφανίζεται να σύρεται σε επιλογές, παρά το γεγονός ότι εδώ και ημέρες ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει εναλλακτικά σενάρια για την ελάφρυνση ή κατάργηση του μέτρου. Στους «ηττημένους» συγκαταλέγεται και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης ο οποίος μέχρι και τη δωδεκάτη ώρα πριν την απόσυρση υπερέβαλε εαυτόν προκειμένου να πείσει για την ορθότητα του μέτρου.

Η κυβέρνηση θα γιορτάσει σήμερα την επίσημη πρώτη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. ωστόσο όλα δείχνουν ότι η συνέχεια κάθε άλλο παρά εορταστική θα είναι. Τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν αφήνουν αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών και, κυρίως, του Βερολίνου ως προς το πρόγραμμα ενώ την ίδια ώρα οι βουλευτές – ειδικά αυτοί της ΝΔ που είδαν τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ να τους… κλέβουν χθες τη δόξα της απόσυρσης του 25ευρου ετοιμάζονται για ρελάνς απαιτήσεων περιορίζοντας ακόμη παραπάνω τα ήδη στενά περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα