ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΩΝΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

Νέα συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να προωθήσει η Άνγκελα Μέρκελ με άξονα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως διαρρέει το περιοδικό «Spiegel».

Σύμφωνα με το περιοδικό, «ο σύμβουλος της καγκελαρίου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νικολάους Μέγερ-Λάντρουτ, διεξήγαγε συζητήσεις γύρω από το σχέδιο αυτό στις Βρυξέλλες» και οι επόμενες συναντήσεις θα ορισθούν μετά την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Στο σχέδιο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης περιλαμβάνεται και το ζήτημα των κυρώσεων και το Βερολίνο επιδιώκει να διευρύνει τον

ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ώστε αυτό να μπορεί να «επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και να τιμωρεί όσους δημιουργούν ελλείμματα». Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν έχει ενθουσιάσει κανέναν Ευρωπαΐο ηγέτη και προφανώς κανένας από τους Νότιους.  Έτσι, «στη διάρκεια της ανεπίσημης συνάντησης δέκα Υπουργών Εξωτερικών, η πλειονότητα απέκρουσε την ιδέα μιας τέτοιας συνόδου, την οποία προώθησε ο γερμανός Υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε», αναφέρει πηγή που μιλά στο Spiegel.

Παρ’ όλα αυτά, υπενθυμίζουμε μια σχετική δήλωση της Καγκελαρίου της Γερμανίας, στην οποία διαβεβαίωνε ότι: «Υπάρχουν επίσης στάδια για περισσότερη ολοκλήρωση που θα απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη (της ΕΕ). Δεν είμαστε εκεί, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού». Η δήλωση αυτή είχε γίνει στα τέλη Μαΐου στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής των χωρών της Βαλτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα