ΣΑΒΒΑΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Γιώργος Κατσιφάρας: Ο υπουργός Ναυτιλίας με την μεγαλύτερη θητεία

Ο Γιώργος Κατσιφάρας, ίσως μείνει στην ιστορία με την φράση που είπε ότι “αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας”. Αλλά είχε μια αξιόλογη θητεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και αυτήν θα επιχειρήσουμε να αποτιμήσουμε. Άλλωστε είναι ο υπουργός Ναυτιλίας με την μακροβιότερη παρουσία. Θήτευσε δύο περιόδους και συνολικά διεύθυνε το ΥΕΝ

επί 5 χρόνια, 1 μήνα και 14 ημέρες. Ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί. Στις 8 Αυγούστου άφησε την τελευταία του πνοή στον Ευαγγελισμό ύστερα από μία χειρουργική επέμβαση που υπέστη. Έφυγε στα 77 του χρόνια και έζησε από κοντά και αφοσιωμένα την οικογένεια των Παπανδρέου.

Η σιωπή του μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν συμβολική. Ήθελε με αυτόν τον τρόπο να πενθήσει με τον δικό του τρόπο. Δεν μίλησε ακόμα και όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κατάργησε το υπουργείο Ναυτιλίας. Πνιγόταν, αλλά δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να “τα βάλει με τον Γιώργο”. Ήταν ένα θέμα που τον πλήγωνε, ωστόσο, ούτε τότε προέβη σε σχολιασμό και σε δηλώσεις. “Δεν μπορείς να με καταλάβεις, μου έλεγε συχνά, εγώ καθάριζα τζάμια στο εξωτερικό και τα λεφτά τα έδινα στον Ανδρέα για τον αγώνα κατά της Χούντας και για να μην του λείψει τίποτα, για τα παιδιά”.

Ο Γιώργος Κατσιφάρας, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο χώρο της ναυτιλίας. Κανένας δεν μπόρεσε να του κρατήσει κακία. Το πέρασμα του από το Πασαλιμάνι ήταν γεμάτο διάθεση για προσφορά. Δεν μπορεί να καταταχθεί στους πιο μορφωμένους και πιο εξειδικευμένους υπουργούς, ωστόσο διέθετε μια λαϊκή σοφία. Άκουγε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ρώταγε εφοπλιστές, ναυτικούς, παράγοντες και έπαιρνε τις αποφάσεις. Η διαδικασία όχι πιστοποιημένη επιστημονικά, αλλά αποδεκτή από την Ακτή Μιαούλη. Βοήθησε κόσμο, πολύ κόσμο. Τίποτα δεν κράταγε για εκείνον. Πέρναγε καλά, γιατί έκανε φίλους και πέρναγαν καλά και εκείνοι μαζί του. Θυμάμαι όταν πολιτευόταν στην Α’ Αθήνας και κινδύνευε σε κάποια φάση από τον Γιάννο Παπαντωνίου, έκανε ρουσφέτια σε πολίτες της Αχαίας. Ο λόγος έβαζε πάνω από όλα την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην εκλογική περιφέρεια Αχαίας, παρά την δική του εκλογή. Είχε τις δικές του αρχές, την δική του αξιοκρατία. Τι δεν του λέγαμε, ότι κινδυνεύει, εκείνος απαντούσε κοφτά: “Αυτο που σας λέω, προηγείται ο Γιώργος, εμένα δεν με ενδιαφέρει”.

Αλλά ας πούμε λίγα λόγια για αυτά που έκανε ως υπουργός Ναυτιλίας. Ήρθε στο ΥΕΝ ως ένας άνθρωπος τυφλής εμπιστοσύνης του Ανδρέα. Ωστόσο, ο ερχομός του στις 30 Ιουλίου 1982 συνέπεσε με την μεγαλύτερη κρίση στην ναυτιλία. Παροπλίστηκαν τότε 750 πλοία στην Ελευσίνα. Τότε κάποιος εφοπλιστής είπε το περίφημο ότι «Κατσιφάρας είναι ο μόνος υπουργός που τον αξίωσε ο Θεός να δει όλα τα πλοία μαζεμένα μπροστά του».

Ήταν ο υπουργός που έλυνε προβλήματα, για το λόγο αυτό ήταν αγαπητός. Στην περίοδο 1982 – 84 αύξησε τις συντάξεις των ναυτικών κατά 48% κατά μέσο όρο. Οι κατώτερες συντάξεις από 13.000 δραχμές τις πήγε στις 25.000 δραχ

Keywords
Τυχαία Θέματα