Σαρωτικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

νέα μέτρα που έρχονται στον χώρο της υγείας:

Εισφορά «υπέρ ΕΟΠΥΥ»: Από 1/1/2013 οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν «χαράτσι» υπέρ του ΕΟΠΥΥ ένα ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται σε κάθε φαρμακείο, ενώ για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ θα καταβάλλουν 25 ευρώ για εισαγωγή. Το ύψος των ποσών αυτών που θα δίνουν οι ασθενείς «δύναται να αναθεωρείται».

Ασφαλισμένοι

ΟΓΑ: Τα νέα μέτρα ορίζουν ότι από 1/1/2013 η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ θα πάειι σε 25,87 ευρώ το μήνα έναντι 14,65€ που ισχύει σήμερα, επιφέροντας ετήσια αύξηση της τάξης των 86 εκατ. και ταμειακή απόδοση κοντά στα 56 εκατ.

Ένταξη ταμείων στον ΕΟΠΥΥ: Από την 1/12 μπαίνει και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Όσον αφορά στην ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ αναφέρεται ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που λειτουργούν με τη μορφή ν.π.ι.δ. και είναι πιθανό να στηρίζονται οικονομικά με τη θέσπιση υπέρ αυτών κοινωνικών πόρων. Τα εν λόγω ταμεία θα τύχουν αντικείμενο ξεχωριστής ρύθμισης στο άμεσο μέλλον προκειμένου να εξορθολογιστεί ο τρόπος χρηματοδότησής τους, ιδίως μέσω της κατάργησης τυχόν προβλεπόμενων κοινωνικών πόρων». Ακόμη «κρίνεται σκόπιμο» να μπουν από 1.11.2012 στο οργανισμό και οι κλάδοι ασθενείας Προσωπικού Τραπεζών ΕΤΒΑ, Εμπορικής και Πίστεως, Γενικής και Αμέρικαν Εξπρές.

Επιστροφή φόρου από τα φαρμακεία και εταιρείες: θεσπίζεται η υποχρέωση των φαρμακοποιών για καταβολή ποσού επιστροφής (rebate) υπέρ των ταμείων και για τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνταν της υποχρέωσης αυτής. Επίσης και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καταβάλλουν εφεξής ποσό επιστροφής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, το οποίο υπολογίζεται στο 5% επί της νοσοκομειακής τιμής των φαρμάκων. Η είσπραξη rebate καθίσταται υποχρεωτική και είναι πλέον ανεξάρτητη του χρόνου αποπληρωμής, απαιτητέα δηλαδή και σε εκπρόθεσμες πληρωμές. Τέλος η επιστροφή φόρου θα ισχύει αναδρομικά από 1/1/2012.

Σε 60 ημέρες η πληρωμή των φαρμακοποιών: Για να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να να αποπληρώνει εγκαίρως τις οφειλές του και εξαιτίας της «υφιστάμενης εξαιρετικά δυσμενής δημοσιονομικής συγκυρίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, καταργείται το όριο των 45 ημερών μέσα στο οποίο σύμφωνα με τους όρους της αρχικής σύμβασης θα έπρεπε να πληρώνονται τα φαρμακεία. Πλέον η προθεσμία αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης παρατείνεται εφεξής στις 60 ημέρες από την υποβολή του λογαριασμού.

Τόνωση ρευστότητας:  Θεσπίζεται η εκχώρηση προς τον ΕΟΠΥΥ των απαιτήσεων των ασφαλιστικών φορέων που απορρέουν από τα ποσά επιστροφής των φαρμακευτικών εταιριών για τις πωλήσεις προϊόντων που ανήκουν στον κατάλογο συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, ώστε να τονωθεί οικονομικά ο προϋπολογισμός του οργανισμού και για να «αποφευχθεί η δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προμηθευτές του οργανισμού». Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στον οργανισμό αφού συμψηφίσει

Keywords
Τυχαία Θέματα