Σαν σήμερα γεννήθηκε, αλλά και πέθανε ο Καβάφης

Όταν πέθανε ο πατέρας του το 1870, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, όπου έμεινε μέχρι το 1876. Στην Αλεξάνδρεια ο Kαβάφης έμαθε Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά με δάσκαλο στο σπίτι και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του για ένα-δύο χρόνια στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Αλεξάνδρειας.

Έζησε επίσης για τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη (1882-84). Ταξίδεψε στο Παρίσι το 1897 και στην Αθήνα το 1903 και από τότε για 30 χρόνια δεν μετακινήθηκε ποτέ από την Αλεξάνδρεια. Αφού έκανε διάφορες δουλειές, αποφάσισε να γίνει δημόσιος υπάλληλος

και διορίστηκε σε ηλικία 59 χρονών, στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων το 1922.

Άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα από το 1886 και ήταν επηρεασμένα από τους Αθηναίους ρομαντικούς ποιητές. Από το 1891, όταν εκδίδει σε αυτοτελές φυλλάδιο το ποίημα «Κτίσται», και ιδίως το 1896, όταν γράφει τα «Τείχη», το πρώτο αναγνωρισμένο, εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά των ώριμων ποιημάτων του.

Το 1932, ο Καβάφης, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πήγε για θεραπεία στην Αθήνα, όπου παρέμεινε αρκετό διάστημα, εισπράττοντας μια θερμότατη συμπάθεια από το πλήθος των θαυμαστών του.

Επιστρέφοντας όμως στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτέρεψε. Μπήκε στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου και πέθανε τον Απρίλιο του 1933, όταν έκλεινε τα 70 χρόνια ζωής.

Ιδιαίτερη αξία έχει το σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή στο οποίο αναφέρει:

«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια – σ’ ένα σπίτι της οδού Σερίφ· μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα