Είπε το «ναι» ο Κουβέλης

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως πριν έναν μήνα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωνε δημοσίως ότι δεν χρειάζεται ανασχηματισμός και πως το μείζον είναι ο συντονισμός της κυβέρνησης και όχι οι αλλαγές προσώπων.
Ωστόσο, χθες, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο Φώτης Κουβέλης έδειξε και επισήμως ότι συμφωνεί και με

τον πρωθυπουργό και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως προς την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας, με έμμεσο τρόπο, να γίνει… γρήγορα ό,τι είναι να γίνει. «Η παρατεταμένη συζήτηση και η φιλολογία γύρω από τον ανασχηματισμό βλάπτει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει ό,τι είναι να κάνει και να μην αφήνει να «σέρνεται» η σχετική φημολογία. Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε πως «η λειτουργία της κυβέρνησης έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να επιλυθούν άμεσα τα όποια προβλήματα λειτουργίας έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί. Η σύσταση ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου θα ήταν χρήσιμη. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να δούμε και τις όποιες αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στο κυβερνητικό σχήμα, αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια».

Χωρίς πολιτικά πρόσωπα

Πάντως, το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης άλλαξε στάση ως προς τον ανασχηματισμό, δεν σημαίνει ότι ο ίδιος σχεδιάζει ενεργότερη εμπλοκή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα. Αντιθέτως, κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος σκέφτεται πολύ σοβαρά να υποστηρίξει την ίδια συνταγή, δηλαδή να υποδείξει η ΔΗΜΑΡ υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, που δε θα είναι κομματικά στελέχη ούτε βουλευτές του κόμματος –όπως συμβαίνει με τα τέσσερα στελέχη που μετέχουν στο τωρινό κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, συνομιλητές του Φώτη Κουβέλη αποκλείουν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να αναλάβει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Ούτε ο Κουβέλης ενδιαφέρεται, αλλά μάλλον ούτε ο Σαμαράς θέλει αντιπροέδρους», τονίζει στο matrix24.gr κορυφαία κομματική πηγή της Αγίου Κωνσταντίνου.

Γέφυρα συνεννόησης

Σε κάθε περίπτωση, καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι το διάβημα του Φώτη Κουβέλη να δηλώσει επισήμως ότι συμφωνεί με τον ανασχηματισμό, αποτελεί μία κίνηση «καλής θέλησης» προς τον πρωθυπουργό. Εξάλλου, οι σχέσεις Σαμαρά-Κουβέλη επιδεινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και το κόμμα του «χρεώθηκαν» πολιτικά τη δημόσια διαμάχη Μανιτάκη-Ρουπακιώτη (που έχουν προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ).

Keywords
Τυχαία Θέματα