Σαμαράς: Δόση, ανασχηματισμός και… εκλογές

Την τελική απόφαση του Eurogroup, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, για την εκταμίευση της δόσης, την επιμήκυνση και τη μείωση του ελληνικού χρέους αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.

Δόση

Σενάριο μη καταβολής της δόσης δεν υπάρχει για την ελληνική πλευρά. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση του Eurogroup θα θεωρείτο ως αποτυχία δοκιμάζοντας τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης. Μαξίμου και Υπ. Οικονομικών θέλουν να κλείσουν κάθε εκκρεμότητα

μέχρι την Τρίτη, από προαπαιτούμενα που δεν είχαν καλυφθεί από το πολυνομοσχέδιο μέχρι και διορθώσεις σε όσα ψηφίστηκαν προ ημερών. Η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης θα καταθέσει τη Δευτέρα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις αλλαγές και εκκρεμότητας ώστε να μην αντιμετωπίσει κάποιο κώλυμα ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την χώρα στο Eurogroup.

Ανασχηματισμός

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, και φυσικά επιλυθεί η ανοικτή αντιπαράθεση ΔΝΤ και Βερολίνου – Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η καταβολή της δόσης αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στον έλληνα Πρωθυπουργό να ελπίζει σε αλλαγή του κλίματος.
Τότε τοποθετείται και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος – όπως είναι προφανές – θα ξεκινήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Για το Μαξίμου η απομάκρυνση του κ. Αντ. Ρουπακιώτη είναι ειλημμένη απόφαση ενώ αποστάσεις από τον εκλεκτό της για την κυβέρνηση φαίνεται ότι παίρνει πλεον και η ΔΗΜΑΡ.

Ζητούμενο αποτελεί αν και τί είδους συμμετοχή θα έχουν στο νέο σχήμα οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγε όχι σε θέση αντιπροέδρου, σενάριο που απορρίπτει όμως ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα, με τον ανασχηματισμό θα επιχειρηθεί να επιλυθούν και τα ζητήματα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης, αίτημα που θέτουν μετ’ επιτάσεως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του Μαξίμου. Οι κ.
Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

… και Εκλογές;

Όλα τα παραπάνω ισχύουν, στο καλύτερο σενάριο. Διότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η ήδη αδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων δεν θα δοκιμασθεί εκ νέου στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς μοιάζει να διατηρεί ως εναλλακτική το ενδεχόμενο των εκλογών.
Ειδικά να υπάρξει εκταμίευση της δόσης και κάποιες κινήσεις που θα καταδεικνύουν ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία, συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν αποκλείουν ακόμη και μία νέα εκλογική αναμέτρηση, όπου ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει την εκταμίευση της δόσης αλλά και την αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα με όρους «ευρωπαϊκού» – «αντιευρωπαϊκού» μετώπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα