Ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Σύμφωνα με το «Έθνος», ελλοχεύει ο κίνδυνος να κριθεί αντισυνταγματικός και ο πρόσφατος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση, ύστερα από προσφυγές ιδιωτών που κατατέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο ανώτατο δικαστήριο, οι οποίες συνοδεύονται και από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εφαρμογής του νέου νόμου.
Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη δήλωναν χθες πως η νέα νομοθεσία θα έχει πλήρως θεσμοθετηθεί μέχρι το τέλος του 2014, λίγο πριν, δηλαδή, ολοκληρωθεί ο νόμος για τα αυθαίρετα

που προβλέπεται για τον Φεβρουάριο του 2015.

Συγκεκριμένα, μέσα στον Νοέμβριο ξεκινά η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που έχει ως βασικό στόχο τη μείωση του χρόνου σχεδιασμού και έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην αποκεντρωμένη διοίκηση και την περιφέρεια.

Εκτιμάται πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του χρόνου και θα έχει ψηφιστεί τους πρώτους μήνες του 2014. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το προεδρικό διάταγμα για την ταυτότητα κτιρίου, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό αρχείο όλων των ακινήτων της χώρας.

Τέλος, μέσα στο 2014 προγραμματίζεται η έναρξη της λειτουργίας της τράπεζας Γης που θα επιτρέψει την αγορά συντελεστή δόμησης ως συμπληρωματικό εργαλείο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο «θωρακίζεται» η κόκκινη γραμμή κατά της αυθαίρετης δόμησης και αποτρέπεται μία νέα γενιά αυθαιρέτων, λένε στο ΥΠΕΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα