«Ρουκέτες» Μαΐλη κατά Σκυλλάκου, Καλαματιανού

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μετά τα χθεσινά πυρά του στελέχους του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, Παναγιώτη Μεντρέκα, κατά των επικριτών της γραμμής της Αλέκας Παπαρήγα, τους οποίους κατονόμασε ως «προβοκάτορες», τη σκυτάλη εκ μέρους της ηγεσίας πήρε σήμερα ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου, Μάκης Μαΐλης.

Με άρθρο του στον Ριζοσπάστη, με τίτλο «Άρθρα-καρμπόν με ομολογημένα και ανομολόγητα, πλην φανερά…», ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ βάλλει ονομαστικά κατά του πρώην βουλευτή Αντώνη Σκυλλάκου

και του πρώην στελέχους, Βαγγέλη Καλαματιανού, οι οποίοι με άρθρα τους είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στην Αλέκα Παπαρήγα και είχαν καταλογίσει στην ηγεσία του Περισσού το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου. «Η κατηγορία προς το ΚΚΕ ότι ακολουθεί σεχταριστική πολιτική, από τη μία είναι για γέλια, ενώ από την άλλη αποκαλύπτει ότι ο στόχος τους είναι να υπάρχει ένα ΚΚΕ που η εμβέλειά του δεν θα βγαίνει από το πλαίσιο της αστικής διαχείρισης», τονίζει στο άρθρο του ο Μάκης Μαΐλης, που κατηγορεί τους διαφωνούντες αρθρογράφους πως «το πρόβλημα που έχουν οι αρθρογράφοι είναι η επιδίωξη για συμμαχία με τμήματα της αστικής τάξης, ιδιαίτερα με τη σοσιαλδημοκρατία». «Αυτή η επιδίωξη αναδύεται μέσα από την αρθρογραφία τους. Γι’ αυτό και επί της ουσίας είναι αντίθετοι με την πάλη για τη διαμόρφωση εκείνου του κινήματος που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι προσηλωμένοι σε ένα κίνημα που θα στηρίζει συμμαχίες με αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, ένα κίνημα που θα αγωνίζεται για να αναδειχθεί η “μεταβατική κυβέρνηση” και θα την στηρίζει», προσθέτει ο κ. Μαΐλης.

Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Περισσού κατονομάζει τους διαφωνούντες, κατακεραυνώνοντάς τους. «Στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο, ο Α. Σκυλλάκος τοποθετήθηκε σαφέστατα υπέρ των αποφάσεων του 10ου Συνεδρίου, καθώς και υπέρ του 11ου και του 12ου, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Προγράμματος για το 15ο Συνέδριο “δεν πρωτοτυπεί” σε σχέση με τα παραπάνω Συνέδρια! Έγραψε στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο: “Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα της “ενιαίας επαναστατικής πορείας” που είχαμε στο 10ο, 11ο, 12ο Συνέδριο” («Ριζοσπάστης» 29/4/1996)!». Μάλιστα, χαρακτηρίζει τα γραφόμενα του κ. Σκυλλάκου ως «άλλα αντ’ άλλων», ενώ στον Βαγγέλη Καλαματιανό χρεώνει «κατά το δοκούν εκτίμηση». «Κατά το δοκούν εκτίμηση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου κάνει με το άρθρο του και ο Βαγγέλης Καλαματιανός, διαστρεβλώνοντας τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου», γράφει χαρακτηριστικά ο στενότερος συνεργάτης της Αλέκας Παπαρήγα, ο οποίος, εμμέσως, χρεώνει στα δύο στελέχη απόπειρα προβοκάτσιας και ροπή προς… τον οπορτουνισμό. «Κανένα συμπέρασμα δεν έχουν βγάλει – οι παραπάνω και άλλοι – από την αντεπανάσταση του 1989 – 1991. Και επιχειρούν (ανεπιτυχώς) με άρθρα – καρμπόν να αντικρούσουν τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο (και όχι μόνο αυτές, αλλά και τις αποφάσεις του 18ου και των άλλων συνεδρίων, αλλά και τις αποφάσεις του 15ου σε τελευταία ανάλυση). Κανένα συμπέρασμα για τον εκφυλισμό που οδήγησε δεκάδες κομμουνιστικά κόμματα η στρατηγική των σταδίων ή των “μεταβατικών κυβερνήσεων” ή όπως αλλιώς θέλει να τις ονομάσει καθένας», καταλήγει ο Μάκης Μαΐλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα