Ρωσία: Ποινικοποίηση της προπαγάνδας υπέρ της ομοφυλοφιλίας

Τα μέλη της ρωσικής κάτω βουλής ενέκριναν οριστικά σήμερα δύο αμφιλεγόμενους νόμους, έναν ο οποίος ποινικοποιεί τα “εγκλήματα που προσβάλουν το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών” αλλά κι έναν δεύτερο, ο οποίος ποινικοποιεί την «προπαγάνδα» υπέρ της ομοφυλοφιλίας ενώπιον ανηλίκων, επιβάλλοντας σε όσους προβαίνουν στα αδικήματα αυτά ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών—παρότι οι διατάξεις που θεσπίζονται είχαν επικριθεί έντονα από μέρους οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το πρώτο νομοθέτημα εγκρίθηκε στην τρίτη και τελευταία ανάγνωση από 308 βουλευτές της Δούμας. Δύο εκλεγμένοι ψήφισαν κατά. Ποινικοποιεί την προσβολή θρησκευτικών συναισθημάτων και προβλέπει ποινές φυλάκισης ως και τριών ετών και επιβολή προστίμων έως και 300.000 ρουβλιών (7.500 ευρώ) ή την υποχρέωση συνεισφοράς 240 ωρών κοινωνικής εργασίας.

Το δεύτερο νομοθέτημα εγκρίθηκε από 436 βουλευτές, ενώ ένας απείχε και ουδείς ψήφισε κατά. Οι διατάξεις του καθιστούν κακούργημα που επισύρει ποινές έως και τριών ετών φυλάκισης κάθε πράξη «προπαγάνδας» υπέρ της ομοφυλοφιλίας ενώπιον ανηλίκων.

Ο πρώτος νόμος συσχετίζεται από τους περισσότερους αναλυτές με την υπόθεση του πανκ γυναικείου συγκροτήματος Pussy Riot, μέλη του οποίου καταδικάστηκαν την περασμένη χρονιά σε δύο χρόνια φυλάκιση για την «πανκ προσευχή» εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε καθεδρικό ναό της Μόσχας.

Keywords
Τυχαία Θέματα