Ρίσκο Σαμαρά με κίνδυνο ατυχήματος

«Με παραπέμπουν στην τρόικα, δεν δέχονται πολιτική διαπραγμάτευση». Αυτή θα μπορούσε να είναι μία από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τις συνομιλίες που είχε, τις προηγούμενες ημέρες, με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημ. Αριστεράς. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να επιδίωξε μία πολιτική συνεννόηση προκειμένου να παραπεμφθεί για αργότερο το πακέτο των εργασιακών ή έστω

να αμβλυνθεί. Ωστόσο, οι απαντήσεις των συνομιλητών του τον παρέπεμπαν ξανά στους Τόμσεν, Μαζουχ και Μορς, με τον πρώτο να είναι ο πλέον σκληρός υποστηρικτής της ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, ενισχύονταν οι πληροφορίες που έφθαναν στην ελληνική πλευρά για εντεινόμενη δυσφορία μικρότερων, κυρίως, χωρών και αυτό παρά τη δημόσια στήριξη της Γερμανίας αλλά και για σενάρια αυστηρού ελέγχου στην διαδικασία εκταμίευσης της δόσης, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει σε… δόσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε ότι το κλίμα επιβαρύνεται από την καθυστέρηση και αποφάσισε να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης αλλά και της αναγκαιότητας να κλείσει το ταχύτερο η εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε στο σημερινό Eurogroup ο Γ. Στουρνάρας να μπορεί να επικαλεστεί ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, ωστόσο, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που εκείνη την ώρα συνεδρίαζαν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Με τη χθεσινή του κίνηση, ο Αντ. Σαμαράς ανέλαβε ένα ρίσκο καθώς ναι μεν πιθανολογείται η υπερψήφιση των μέτρων (και διότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν επιθυμούν εκλογές) ωστόσο ο κίνδυνος ατυχήματος δεν έχει εκλείψει. Πληροφορίες, που πάντως μοιάζουν να μην έχουν βάση, έφεραν συνομιλητές του κ. Σαμαρά να απεργάζονται ακόμη και σενάριο πρόωρων εκλογών, με τη Ν.Δ. να προβάλλεται ως το μόνο κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό έναντι των «αντιμνημονιακών» δυνάμεων της αριστεράς και της δεξιάς. Το ενδεχόμενο, πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο είναι σαφές ότι με την χθεσινή του κίνηση, ο κ. Σαμαράς έστειλε ένα σαφές σήμα πυγμής, υπερβαίνοντας τις διαδικασίες διαβούλευσης που είχαν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα με τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους, χωρίς πάντως να μπορεί να αποφύγει τις αντιδράσεις. Αυτες που δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ήδη από σήμερα στην κρίσιμη ψηφοφορία για την κύρωση της Πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την άρση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα