Στη Νέα Υόρκη ο δεύτερος γύρος για τη Συρία

Να υπάρξει άμεσα ένα νέο ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών, μια «Γενεύης 2», αποφασίστηκε στις συνομιλίες που είχαν Κέρι και Λαβρόφ στη Γενεύη, οι οποίες ακόμη συνεχίζονται.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την «κατανόηση από την Ουάσινγκτον της σημασίας του να προχωρήσει η διπλωματία», ενώ ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι, που συμμετείχε στις συνομιλίες, χαρακτήρισε προϋπόθεση για τη διάσκεψη να αδρανοποιήσει η Δαμασκός το χημικό της οπλοστάσιο.

Ο

υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σημείωσε πως οι δύο άντρες είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες και πως και οι δύο πλευρές . «Και οι δύο πλευρές είναι βαθιά δεσμευμένες σε μία λύση μέσα από διαπραγματεύσεις» συμπλήρωσε ο Κέρι και τόνισε ότι η επιτυχία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από «την δυνατότητα να σημειώσουμε πρόοδο εδώ τις επόμενες ώρες και ημέρες στο θέμα των χημικών όπλων».

Την ίδια στιγμή στη Συρία, η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση Άσαντ για προσπάθεια παραπλάνησης της διεθνούς κοινότητας και ζήτησε να παραμείνει στο τραπέζι η απειλή της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας. «Οι υποσχέσεις που έχει δώσει το συριακό καθεστώς δεν είναι παρά νέες απόπειρες να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα και να εμποδίσει την τιμωρία για τα εγκλήματά του» σημειώνει ο εθνικός Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα