HONDA SH Mode 125: Χρηστικότητα και απόδοση

Από το 1984 που εμφανίστηκε το πρώτο SH50, η αυξανόμενη δημοτικότητα των σκούτερ SH τα έχει αναγάγει σε ξεχωριστό brand μέσα στην γκάμα της Honda. Για πολλούς Ευρωπαίους τα σκούτερ της οικογένειας SH είναι κομμάτι της καθημερινότητας. Σε όλο το διάστημα των τριάντα ετών, η οικογένεια των SH μεγάλωσε και εξελίχτηκε ενώ οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Το πρώτο τετράχρονο SH125 παρουσιάστηκε το 2001 και αμέσως είχε μεγάλη επιτυχία λόγω της εξαιρετικής απόδοσης και της οικονομίας του κινητήρα του αλλά και χάρη στη στιβαρή αίσθηση

και την άριστη συμπεριφορά του σε ανώμαλα εδάφη, την οποία εξασφάλιζε ο μπροστινός τροχός των 16 ιντσών.

Το 2014 στην γκάμα SH έρχεται να προστεθεί το SH Mode 125. Ένα ευφυές σκούτερ το οποίο συνδυάζει με τρόπο μοναδικό ένα σικ, μοντέρνο σχεδιασμό υψηλού κύρους με ευχρηστία, ασφάλεια και χαμηλό κόστος χρήσης. Το SH Mode 125 έχει σχεδιαστεί εξαρχής με γνώμονα κάποιες θεμελιώδεις αρχές: πρώτον, έπρεπε να διαθέτει άνετη, όρθια θέση οδήγησης, συμπαγείς διαστάσεις και χαμηλό ύψος σέλας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ευκολία χρήσης, στο εύκολο ανέβασμα και κατέβασμα του αναβάτη από τη σέλα καθώς και στην εργονομία.

Η χρηστικότητα του σκούτερ σε καθημερινή βάση είναι δεδομένη χάρη στους χρήσιμους αποθηκευτικούς χώρους, στη μαλακή ανάρτηση και την άνετη συμπεριφορά στο δρόμο. Το συνδυασμένο σύστημα πέδησης CBS ανήκει στο βασικό εξοπλισμό εξασφαλίζοντας αξιόπιστο φρενάρισμα ακόμη και με λιγότερο έμπειρους αναβάτες στο τιμόνι, ενώ ο κινητήρας 125 κ.εκ. του SH Mode – ο οποίος είναι ρυθμισμένος για να αποκρίνεται ιδανικά στις χαμηλές και μεσαίες στροφές – παρέχει ομαλή και γραμμική επιτάχυνση με εξαιρετική οικονομία και αξιοπιστία.

Ο μπροστινός τροχός 16 ιντσών με τις 10 ακτίνες φορά ελαστικό με διάσταση 80/90-16 ενώ ο πίσω τροχός 14 ιντσών, φορά ελαστικό 100/90-14. Το μπροστινό υδραυλικό δισκόφρενο των 220 mm συνδέεται μέσω του CBS (Combined Brake System) με το πίσω ταμπούρο των 130 mm ώστε να εξασφαλίζεται ομαλή κατανομή πέδησης κάθε στιγμή, ακόμη και σε απότομα φρεναρίσματα πανικού.

Κινητήρας

Στο αρχικό στάδιο εξέλιξης οι μηχανικοί της Honda πήραν τον κινητήρα του SH125i και τον ρύθμισαν ειδικά για το SH Mode125. Σημαντικοί παράγοντες στην εξέλιξη του κινητήρα ήταν η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στο πορτοφόλι του χρήστη αλλά και στο περιβάλλον. Η σχέση συμπίεσης είναι 11:1, οι εσωτερικές διαστάσεις κυλίνδρου (διάμετρος επί διαδρομή) 52,4 mm x 57,9 mm, η μέγιστη ισχύς είναι 8,4 kW @ 8.500 σ.α.λ. και η ροπή στα 12 Nm @ 5.000 σ.α.λ. Με το σύστημα Idling Stop σε λειτουργία η κατανάλωση αντιστοιχεί σε 1 μόλις λίτρο βενζίνης ανά 50 χλμ. Κατά συνέπεια, η αυτονομία με το ρεζερβουάρ των 5,5 λίτρων φτάνει τα 275 χιλιόμετρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα