Πυροβολισμοί κατά του πλοιαρίου στη Λαμπεντούζα

Επιζώντες αναφέρουν πως Λίβυοι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον του σκάφους πριν βυθιστεί.

Αυτόπτης μάρτυς μιλώντας στην εφημερίδα «La Stampa» κάνει λόγο ακόμα και για τραυματισμό τριών νεαρών στα χέρια και στα πόδια, ενώ το ιταλικό πρακτορείο καταγράφοντας τις μαρτυρίες μεταναστών μεταφέρει το κλίμα πανικού που επικράτησε κάνοντας λόγο και για νεκρούς.

«Έγινε ένας λυσσαλέος καυγάς, με φωνές στον ασύρματο και στο τηλέφωνο, με κάποιον που απαιτούσε να επιστρέψουμε, όμως ο καπετάνιος δεν σταμάτησε» περιγράφει επιζών του ναυαγίου.

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η ταυτότητα των δραστών κατά

του πλοιαρίου μεταναστών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι αυτοί που πυροβολούσαν ήταν «πιθανότατα παραστρατιωτικοί», ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διένεξης μεταξύ αντίπαλων ομάδων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται λιβυκή περίπολο που ανήκει σε αντίπαλη εγκληματική οργάνωση και εφημερίδα της Μάλτας κάνει λόγο για ένοπλους Τυνήσιους.

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλεί το «αντίτιμο» για μια καλύτερη ζωή.

Σκληρό οικονομικό παζάρι στους εξαθλιωμένους μετανάστες φαίνεται να κάνουν οι ομάδες διακίνησης ανθρώπινων ζωών πατώντας στην απελπισία και την ελπίδα των μεταναστών, ζητώντας από 30 Παλαιστίνιους 1.000 ευρώ για να επιβιβαστούν στη Ζουάρα, ενώ αύξαναν την «ταρίφα» για τους Αιγύπτιους που κυμαινόταν μεταξύ 3.000-4.000 δολαρίων.

Ενώ όλα αυτά θορυβούν, μεγαλώνει ο αριθμός του απολογισμού των θυμάτων της Παρασκευής, αγγίζοντας τους 35, μεταξύ των οποίων περισυνελέγη κι η σορός ενός 3χρονου παιδιού .

Παράλληλα, την εκκίνηση αύριο ανθρωπιστικής αποστολής με τη συμμετοχή πλοίων και αεροπλάνων, για να φυλάσσεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, επισημαίνοντας πως πρόκειται περί προσωρινού μέτρου ενόψει μιας μεγαλύτερης επέμβασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα