Ψήφισμα διεκδίκησης οφειλών παρέλαβε ο Γ. Γκάουκ

21:32 7/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Με το ψήφισμα ζητείται ρητά η έμπρακτη αναγνώριση και μεταμέλεια της Γερμανίας για τα εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού. Η αντιπροσωπεία έδωσε στον κ. Γκάουκ και τη μαύρη Βίβλο των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου, Αριστομένης Συγγελάκης, δήλωσε ότι είναι σημαντικό βήμα αυτή η συγγνώμη που ζήτησε από τον ελληνικό

λαό για τις θηριωδίες και επισήμανε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα, η αρχή, για να υπάρξει μια ουσιαστική συνολική διευθέτηση του ζητήματος των οφειλών της Γερμανίας ως προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό απαιτεί να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, ώστε να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ο Γ. Γκάουκ υποκλίθηκε ενώπιον των θυμάτων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, κατά την επίσκεψή του το απόγευμα της Παρασκευής στην Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων.

«Αυτό που θέλω, είναι ενώπιον των θυμάτων που επέζησαν, να υποκλιθώ, με βαθύ αίσθημα ντροπής και με μεγάλη θλίψη», τόνισε ο κ. Γκάουκ απευθυνόμενους σε όλους τους παρευρισκόμενους στην Συναγωγή και πρόσθεσε πως «με υποδέχεστε σε τόπο που ξυπνά μνήμες πόνου. Αυτό το γεγονός, ότι με υποδέχεστε με την καλοσύνη που βλέπω στα πρόσωπά σας, είναι ένα θαυμάσιο δώρο».

Ο Γερμανός Πρόεδρος, έστειλε το μήνυμα ότι όπου υπάρχει έδαφος για ακροδεξιά κινήματα, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό και το ρατσισμό, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να τα καταπολεμήσουμε.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση για να αποτρέψουμε ξενοφοβικά φαινόμενα».

Ο κ. Γκάουκ συνομίλησε με δύο ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες επέζησαν από το “Αουσβιτς. «Η θηριωδία εναντίον μας να γραφτεί σε βιβλία, να μην ξεχαστεί, να μάθουν και οι νεότερες γενιές αυτοί που θα έρθουν. Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είπε η κ. Στέλλα Κόεν στον Γερμανό Πρόεδρο.

Ο κ. Γκάουκ, τις αγκάλιασε και τις διαβεβαίωσε ότι θα είναι αρωγός σε μία τέτοια προσπάθεια κάτι που υπογράμμισε και λίγο νωρίτερα στην ομιλία του.

Ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, κατά την υποδοχή του Γερμανού Προέδρου, είπε ότι «η επίσκεψή του αποτελεί τιμή, χειρονομία καλής θέλησης για την υπέρβαση των τραυμάτων του παρελθόντος, για το άνοιγμα του δρόμου προς το μέλλον, για την συμβίωση στην κοινή μας πατρίδα, που είναι η Ευρώπη».

Ο κ. Ελισάφ, παρουσίασε την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων, η οποία πλέον αριθμεί 50 μέλη. υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία ιστορική κοινότητα, που αποτελείται από ελληνόφωνους Εβραίους, η οποία όμως συρρικνώθηκε μετά το Ολοκαύτωμα καθώς 1.850 μέλη της βρήκαν τον θάνατο στο “Αουσβιτς.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας, κάλεσε όλους να δώσουν μαζί τον αγώνα εναντία στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και αντισημιτισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα