Ψηφιακές πινακίδες ρουφιάνοι, σύντομα κοντά μας

Η ψηφιακή πινακίδα κυκλοφορίας είναι προ των πυλών. Στις ΗΠΑ δοκιμάζονται ήδη τέτοιου είδους πινακίδες, οι οποίες θα προδίδουν με μηνύματα αν έχει κλαπεί το όχημα, αν κυκλοφορεί ανασφάλιστο ή για παράδειγμα, αν έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης από τον κάτοχό του. Ωστόσο αρκετοί ειδικοί φοβούνται, ότι με τις μελλοντικές πινακίδες θα βγαίνουν στη φόρα τα προσωπικά μας δεδομένα.

Οι διαστάσεις των ψηφιακών πινακίδων είναι ταυτόσημες με εκείνες των μεταλλικών, ενώ η αναγραφή αριθμών και γραμμάτων γίνεται όπως σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο,

γνωστό και ως E-Reader. Στην Καλιφόρνια δόθηκε ήδη το πράσινο φως για την πιλοτική τοποθέτηση τέτοιων ψηφιακών πινακίδων σε 160.000 αυτοκίνητα, ενώ το δοκιμαστικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2017. Θα ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες, όπως του Νιου Τζέρσεϊ και της Νότιας Καρολίνας, ενώ πολλές εταιρείες εξελίσσουν τις τεχνικές προδιαγραφές των ψηφιακών πινακίδων.

Κατά την παραλαβή των νέων πινακίδων, συνδέεται ο αριθμός τους ασύρματα με την αρμόδια υπηρεσία, η οποία προβάλλει από μακριά οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στην ψηφιακή οθόνη τους . Αν έχει αφαιρεθεί για παράδειγμα το δίπλωμα από τον κάτοχο του οχήματος, εμφανίζεται στην πινακίδα η λέξη «Suspended», ενώ σε περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου αναγράφεται «Stolen», δηλαδή κλεμμένο. Κάτι ανάλογο ισχύει επίσης αν έχει λήξει η ασφάλεια του αυτοκινήτου, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το 15% των κυκλοφορούντων οχημάτων στις ΗΠΑ. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προβολής διαφημίσεων, εφόσον παραμένει το όχημα ακινητοποιημένο για περισσότερα από τέσσερα δευτερόλεπτα.

Οι ειδικοί σε θέματα προσωπικών δεδομένων ασκούν πάντως κριτική στη συνεχή δικτύωση του οχήματος με τις Αρχές. Φοβούνται μάλιστα, ότι με τις νέες πινακίδες θα μπορεί να παρακολουθεί η αστυνομία συνέχεια, πού βρίσκεται ένα αυτοκίνητο και ο οδηγός του.

Ενδεχομένως να προκύψει επίσης πρόβλημα με τις τιμές των ψηφιακών πινακίδων. Στις ΗΠΑ κοστίζει σήμερα μία συμβατική μεταλλική πινακίδα κυκλοφορίας από 3 έως 7 δολάρια, όμως οι ψηφιακές αναμένεται ότι θα έχουν πολλαπλάσιο κόστος.

(Πηγή autoreport.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα