Ψάχνοντας τον λατίνο Μπομπ Ντίλαν

Ο Συνήγορος (The Counselor)

Του Ρίντλεϊ Σκοτ. Διάρκεια: 98′. Με τους Μάικλ Φασμπέντερ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπράντ Πιτ, Πενέλοπε Κρουζ, Κάμερον Ντίαζ

Μια τυπική ιστορία διακίνησης ναρκωτικών από το Μεξικό στις ΗΠΑ γραμμένη από τον βραβευμένο με Πούλιτζερ, συγγραφέα Κόρμαν ΜακΚάρθι, δίνει την ευκαιρία σε ένα από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες, το Ρίντλει Σκότ να στήσει ένα παθιασμένο κινηματογραφικό θρίλερ γεμάτο ένταση και αλλόκοτα εφιαλτικό χιούμορ όπου οι ήρωες αδιαφορούν για όλους και η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία.

Ένας

επιτυχημένος, πλούσιος, ισχυρός και ανέμελος συνήγορος είναι υποχρεωμένος να ακούει τις απόψεις περί ζωής και θανάτου, αλλά και τις απειλητικές συμβουλές, ανθρώπων που είναι ανακατεμένοι με τα ναρκωτικά και δεν διανοείται ότι όλος αυτός ο βίαιος κόσμος γύρω του, μπορεί κάποτε να τον αγγίξει. Θα μπορούσε να είναι μια ταινία για την απληστία ή για την αποτυχία. Όμως είναι υπερβολικά πολύπλοκη και πομπωδώς φλύαρη αποδεικνύοντας ότι όλα τα σωστά συστατικά δεν αρκούν να μαγειρέψουν ένα γευστικό έδεσμα. Στη περίπτωση της ταινίας ένας μεγάλος σκηνοθέτης ένας κορυφαίος συγγραφέας και ένα εντυπωσιακό καστ παραδίδουν ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα.

Thor 2: Ο Σκοτεινός Κόσμος (Thor: The Dark World)

Του Άλαν Τέιλορ . Διάρκεια: 112′. Με τους Κρις Χέμσγουορθ, Νάταλι Πόρτμαν, Κατ Ντένινγκς, Τομ Χίντλεστον, Άντονι Χόπκινς, Ίντρις Έλμπα, Ρενέ Ρούσο, Ταντανόμπου Ασάνο, Κρίστοφερ Έκλεστον

Ο Thor παλεύει να σώσει τη Γη και τους Εννέα Κόσμους από ένα μυστηριώδη εχθρό που υπάρχει πριν από το ίδιο το σύμπαν, καθώς μια αρχαία φυλή με αρχηγό τον εκδικητικό Malekith σκοπεύει να βυθίσει τα πάντα στο σκοτάδι. Αντιμέτωπος με έναν εχθρό που ούτε ο βασιλιάς Odin ούτε ο κόσμος του Asgard μπορούν να αντέξουν, ο Thor καλείται να ξεκινήσει το πιο επικίνδυνο και προσωπικό μέχρι τώρα ταξίδι του. Αυτό που θα τον επανασυνδέσει με την Jane Foster και θα τον αναγκάσει να θυσιάσει το πάντα, για να σώσει τους άλλους.

Ο Θορ, ήρωας της σκανδιναβικής μυθολογίας μοιάζει να μην «κολλάει» στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα θεατή δεδομένης της πλούσιας μυθολογίας του, αλλά ούτε και στους λοιπούς Δυτικούς, που έχουν συνηθίσει στους χάρτινους ήρωες τύπου Superman, Batman, Spiderman, κ.λπ. Πόσο μάλλον μια ιστορία που ταλαντεύεται ανάμεσα στη προηγούμενη ταινία με τον ίδιο ανίκητο ήρωα και σε μια αφήγηση με τέρατα και θυμωμένος στρατούς που εξελίσσεται απλά για να δικαιολογήσει τα ψηφιακά εφέ, σκηνικά και όλες τις υπόλοιπες τεχνολογικές ευχέρειεςτης κινηματογραφικής βιομηχανίας

Ψάχνοντας τον Sugar Man (Searching for Sugar Man)

Του Μαλίκ Μπεντζελούλ . Διάρκεια: 85’. Με τους Μαλίκ Μπεντζελούλ, Σίξτο Ροντρίγκεζ

Στο τέλος της δεκαετίας του ’60, δύο μουσικοί παραγωγοί ανακαλύπτουν έναν άγνωστο μουσικό σε ένα μπαρ του Ντιτρόιτ. Εντυπωσιασμένοι από τις συγκινητικές μελωδίες του και τους προφητικούς του στίχους, ηχογραφούν μαζί του ένα άλμπουμ, το οποίο αποτυγχάνει παταγωδώς εμπορικά, ο καλλιτέχνης μένει στην αφάνεια, ενώ γεννιούνται φήμες για δήθεν αυτοκτονία του επί σκηνής. Παρόλα αυτά, μια πειρατική ηχογράφηση του άλμπουμ φτάνει από την Αμερική στην Νότια Αφρική, όπου γνωρίζει εκπληκτική επιτυχία, αφού δημιουργεί αντιδράσεις για το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική χάρη στους αντι ρατσιστικούς στίχους των τραγουδιών του. Xρόνια αργότερα, δύο Νοτιοαφρικανοί θαυμαστές του καλλιτέχνη αποφασίζουν να αναζητήσουν τον ήρωά τους που έχει αλλάξει το μουσικό τοπίο της χώρας τους.

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με δομή θρίλερ μυθοπλασίας παραδίδει στους θεατές τα αποτελέσματα μιας επίμονης έρευνάς για το Σίξτο Ροντρίγκεζ, τον «λατίνο Μπομπ Ντίλαν», έναν σημαντικό αλλά απόλυτα παραγνωρισμένο μουσικό της δεκαετίας του 1970 που όπως αποδεικνύεται, εκτός από ένα πηγαίο ταλέντο, διέθετε και μια στιβαρή προοδευτική πολιτική θέση. Ο οποίος και ζει και μπορεί να δίνει συναυλίες σε έναν κόσμο που δεν είναι συνδεδεμένος απλά και μόνο στο διαδίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα