ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΒΙΩΣΙΜΗ

14:00 3/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Η λύση που επελέγη για την Αγροτική Τράπεζα ήταν η καλύτερη δυνατή, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υποστήριξε ότι η τράπεζα αντιμετώπιζε δομικά προβλήματα, δεν

ήταν βιώσιμη και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί, υπενθυμίζοντας στα μέλη της επιτροπής την αποτυχία της να περάσει το ευρωπαϊκό «τεστ αντοχής». Παράλληλα, μίλησε για πιέσεις από τις Βρυξέλλες για να κλείσει η ΑΤΕ, λύση που όπως είπε έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί γιατί θα επηρέαζε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Πρόσθεσε ότι ο Έλληνας φορολογούμενος όχι μόνο δεν είχε να κερδίσει από την ΑΤΕ, αλλά αντιθέτως έχανε, εξηγώντας πως τα τελευταία 15 χρόνια είχε σωρευτικές ζημιές 4 δισ. ευρώ, ενώ αν η ανακεφαλαιοποίησή της ήταν εφικτή θα απαιτούσε περί τα 5 δισ. ευρώ.

Τέλος, ανέφερε ότι μόνο το 13% των χορηγήσεων κατευθυνόταν σε αγρότες.

Όσον αφορά στη μεταβίβαση της «καλής» ΑΤΕ στην Πειραιώς, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι μόνιμη και βιώσιμη λύση, δεν απαιτείται «κατ’ ανάγκην» δραστική μείωση του προσωπικού και του δικτύου, καθώς και ότι τις συνέργειες που θα επιτευχθούν θα τις καρπωθεί πρωτίστως ο κύριος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, δηλαδή το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα