ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της HSH Nordbank, δεν αναμένονται άμεσες θετικές εξελίξεις στην ναυτιλία καθώς το καθοδικό σπιράλ έχει ακόμη 12 με 18 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί.

Στο διάστημα αυτό δεν πρόκειται να έρθουμε αντιμέτωποι με σημαντική ανάκαμψη στον τομέα των ναύλων η των τιμών των πλοίων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013. Όπως αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος GMoundreas, τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, έρχονται να στηρίξουν τις αρνητικές συγκυρίες της παγκόσμιας οικονομίας οι οποίες επηρεάζουν και καθορίζουν την πορεία της ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, ο ΠΟΕ,

προβλέπει ότι το διεθνές εμπόριο αναπτύχθηκε το 2012 λιγότερο από όσο εκτιμούσε 6 μήνες πριν. «Η παγκόσμια οικονομία, όπως γνωρίζουμε όλοι, επιβραδύνεται και ως εκ τούτου το παγκόσμιο εμπόριο επίσης επιβραδύνεται και ο ΠΟΕ πιθανότατα θα υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις του» ανάφερε ο επικεφαλής του οργανισμού, Pascal Lamy. Ο ΠΟΕ είχε εκτιμήσει τον Απρίλιο ότι η ανάπτυξη του παγκοσμίου εμπορίου θα επιβραδυνθεί στο 3,7% το 2012, και σύμφωνα με τον οργανισμό, κάθε συντελεστής ανάπτυξης κάτω του 5% θεωρείται ύφεση.

Σαν επιβεβαίωση, επισημαίνει o G. Moundreas, η Κίνα, εξήγαγε 650,0000 τόνους Coal τον Αύγουστο δηλαδή μείωση κατά 48% από τον Αύγουστο του 2011. Τους πρώτους 8 μήνες του 2012 οι εξαγωγές ήτανε μειωμένες κατά 36,6% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Αντίστοιχα,

οι εξαγωγές της Κίνας σε Coke τον Αύγουστο ήταν μειωμένες κατά 80% από τον ίδια μήνα του 2011, ενώ συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012 οι εξαγωγές ήτανε μειωμένες κατά 74% από την ίδια περίοδο του 2011. Στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι εισαγωγές Coal της Κίνας όπου τον Αύγουστο παρουσίασαν μείωση 25% από τον Ιούλιο.

Ο ναυλοδείκτης ξηρού φορτίου BDI, το τελευταίο διάστημα ταλαντεύεται γύρω από τις 660 μονάδες, ελάχιστα παραπάνω από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου στις 647 μονάδες όπου αυτό ήτανε και το κατώτερο σημείο που έχουμε δει από το 1986.

Πέρα από την παγκόσμια επιβράδυνση που αντανακλάται άμεσα στη ναυτιλία, ο παράγων παραδόσεις νέων πλοίων είναι καθοριστικός στην πορεία της ο οποίος όμως δεν την επηρεάζει άμεσα καθώς μεσολαβεί ένα διάστημα 2 χρόνων μέχρι την παράδοση ενός πλοίου. Η αρνητική συγκυρία σε αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι ότι ο μεγάλος αριθμός παραγγελιών που έγινε την περίοδο 2007-2009, όπου οι ναύλοι είχαν φτάσει σε εξωπραγματικά επίπεδα, υλοποιήθηκε με την «καθυστέρηση»

παράδοσης 2 χρόνων που απαιτούνται για την κατασκευή των πλοίων, γεγονός που συνέπεσε με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες κρίσης στην ναυτιλία. Αξίζει να επισημάνουμε 2 φημισμένες παραδοσιακές εταιρίες του εξωτερικού που δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις παρούσες συνθήκες και έκλεισαν μετά από μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία. Η παλαιότερη Βρετανική εταιρία Stephenson Clarke Shipping Ltd και μία από τις πιο πετυχημένες Ιταλικές εταιρίες την Delulemar Compagnia di Navigazione.

Keywords
Τυχαία Θέματα