Πρόβλημα με τους Ευρωπαίους μετανάστες έχει η Γερμανία

22:37 7/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Εάν η Γερμανία επιθυμεί από τις Βρυξέλλες να δράσουν, θα πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους μετανάστες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι εκμεταλλεύονται το «γενναιόδωρο» σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που παρέχει, δήλωσε από την πλευρά της Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες, περισσότερα στατιστικά

στοιχεία, περισσότερα γεγονότα» είπε η Επίτροπος μετά τη λήξη της συνόδου προσθέτοντας , με κάποια ειρωνεία ότι η Κομισιόν είναι ένας πολύ πληκτικός και γραφειοκρατικός νομικός θεσμός και δεν μπορεί να δράσει παρά μόνο εάν έχει επαρκή στοιχεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες εκφράζουν αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς περί [τουρισμού κοινωνικών επιδομάτων» τους οποίους προβάλλουν κυρίως η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστρία και η Ολλανδία.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ είπε ότι μολονότι οι χώρες δεν διαθέτουν στατιστικές αποδείξεις, αρκεί κανείς να πάει στο Λονδίνο ή σε γερμανικές πόλεις όπως το Ντίσελντορφ και το Ντούισμπουργκ για να αντιληφθεί το πρόβλημα. Ο δήμαρχος του Ντούισμπουργκ Σέρεν Λινκ δήλωσε πρόσφατα ότι σε ορισμένες συνοικίες της πόλης των 500.000 κατοίκων έχουν εγκατασταθεί περίπου 7.000 μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. «Είναι πρόβλημα και εντείνεται ακόμη περισσότερο γιατί κάθε μήνα έρχονται άλλοι 200», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για αύξηση των εξόδων του δήμου αλλά και για προβλήματα με τα απορρίμματα και ταραχές τη νύχτα. Ταυτόχρονα όμως επέκρινε τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας που συνηγόρησε υπέρ των απελάσεων αυτών των μεταναστών, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.

Ο Φρίντριχ πρότεινε οι Ευρωπαίοι μετανάστες που καταχρώνται το σύστημα κοινωνικών επιδομάτων «να πάνε από εκεί που ήρθαν» και να τους απαγορευτεί να επιστρέψουν στη Γερμανία για ένα χρονικό διάστημα «ώστε να μην επιστρέψουν την επόμενη ημέρα». Ζήτησε επίσης να συντονιστούν οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποφευχθεί αυτού του είδους ο «τουρισμός» και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του συμφώνησαν να μελετηθεί το ζήτημα από ειδικούς.

«Κατά την άποψή μου είναι πολύ σημαντικό να μην περιοριστούμε σε μια συζήτηση που θα τρέφεται από προκαταλήψεις και θα τρέφει την ξενοφοβία. Είναι πολύ σημαντικό τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αντιληφθούν ότι ωφελούνται οικονομικά από το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας. Είναι σημαντικό να μην γίνονται ισχυρισμοί που δεν μπορούν να επαληθευτούν», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Ιρλανδίας Άλαν Σάτερ.

Ο Ισπανός ομόλογός του Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ προειδοποίησε να μην περιοριστεί το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ. «Πιστεύουμε στη συνθήκη του Σένγκεν, πιστεύουμε ότι πάνω απ’ όλα η ελεύθερη μετακίνηση είναι κάτι χαραγμένο στο DNA, στο γενετικό κώδικα» των Ευρωπαίων, τόνισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα