Πρόβλημα και με τους επίορκους

Να σπάσει το απόστημα της ατιμωρησίας στο Δημόσιο επιδιώκει, με κάθε τρόπο, η τρόικα των δανειστών, φέρνοντας σε δεινή θέση την ελληνική κυβέρνηση που εμφανίζεται απροετοίμαστη και απρόθυμη.

Οι πληροφορίες που είδαν, και χθες, το φως της δημοσιότητας και θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει αλλαγές στο νομικό καθεστώς ώστε είτε η απόλυση να έρχεται… αυτομάτως με την παραπομπή σε δίκη για κακούργημα είτε με την έκδοση της απόφασης του πρωτοβάθμιου

πειθαρχικού, χωρίς να συνεδριάσει το δευτεροβάθμιο, προϋποθέτουν αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και, μάλλον, θα είναι απολύτως μαχητές στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ενδεχομένως γι αυτό το λόγο ο κ. Γ. Στουρνάρας απάντησε με ένα ξερό «όχι» στο σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα.

Διότι η αλήθεια είναι πώς μία νομοθετική ρύθμιση, αν φυσικά περνούσε από τη Βουλή, θα ήταν μία κάποια λύση.

Τώρα, ποιά λύση υπάρχει; Να πείσει η κυβέρνηση ότι μπορούν να συνεδριάσουν ταχύτερα τα πειθαρχικά αλλά και ότι η ίδια θα περιορίσει τις προθεσμίες εντός των οποίων οι καταδικασθέντες δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να ασκήσουν αίτηση αναίρεσης στην πρωτοβάθμια απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένουν ότι ο στόχος των 2.000 αποχωρήσεων «επιόρκων» μέχρι τον Ιούνιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί, ακόμη κι αν συνυπολογισθεί και η η νέα ομάδα των 300 «επίορκων» που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα του Λέανδρου Ρακιντζή (κυρίως, υπάλληλοι ΟΤΑ και νομικών προσώπων ΟΤΑ, εφοριακοί, εκπαιδευτικοί).

Ωστόσο, η απαίτηση για τις 2.000 εξόδους – εξπρές παραμένει από την τρόικα, όπως και αυτές για 7.000 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2013 και επιπλέον 13.000 το 2014.

Εκτός από αυτές, όμως, στη λίστα με τα προαπαιτούμενα της τρόικας υπάρχει και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων που ζητά να επιταχυνθούν. Η αξιολόγηση των δομών, τα πλάνα στελέχωσης των οργανισμών, η αξιολόγηση προσωπικού, ο πυρήνας δηλαδή της διοικητικής μεταρρύθμισης περιλαμβάνονται μέσα στα αιτήματα των δανειστών ως προαπαιτούμενες δράσεις για την αποδέσμευση της δόσης. Προφανώς κι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν άμεσα, ωστόσο η τρόικα μοιάζει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να αναγκάσει την ελληνική πλευρά να πράξει όσα δεν έπραξε τα προηγούμενα χρόνια.

Στα προαπαιτούμενα ο αριθμός των συνεδριάσεων πειθαρχικών συμβουλίων

Η αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει ένα σχέδιο αποχωρήσεων στην τρόικα ανάγκασε την τελευταία να ζητήσει συγκεκριμένο αριθμό συνεδριάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απομάκρυνσης επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα