«Πρόβλημα δεν έχει μόνο η Ελλάδα, αλλά και οι πιστωτές της»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Κοινή ευρωπαϊκή λύση για διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους ζήτησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο BBC σημειώνοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας». «Ο Κέινς είχε πει κάτι σοφό πολλά χρόνια πριν: ότι

αν κάποιος χρωστά πέντε χιλιάδες σε μια τράπεζα, είναι πρόβλημα δικό του, αλλά αν χρωστά 50 εκατομμύρια, το πρόβλημα είναι της τράπεζας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι μονάχα της Ελλάδας». «Το πρόβλημα το έχουν και οι πιστωτές μας. Γιατί η Ελλάδα είναι συστημικό πρόβλημα για την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη είναι σαν μια αλυσίδα με 17 κρίκους που αν ένας κρίκος καταστραφεί, θα διαλυθεί και η αλυσίδα», συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ολιγαρχία»

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «θα είμαστε άτεγκτοι στην εφαρμογή του νόμου και θα έχουμε μηδενική ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή, που είναι μια συμμορία, η οποία δρα με παραβατικότητα». Επίσης, τόνισε πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα,«υπάρχει μια ολιγαρχία που κυβερνά». «Είναι η ολιγαρχία των μίντια και των πλουτοκρατών. Αυτοί που, με τη βοήθεια Ελλήνων πολιτικών, έχουν μεταφέρει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και δεν πληρώνουν φόρους, όπως αποδείχθηκε με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Και στις διαδηλώσεις και στο ΔΝΤ»

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες συναντήσεις του στο εξωτερικό, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως ο ίδιος και το κόμμα του «έχουν αυτό το πλεονέκτημα». «Μπορούμε την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε μέσα σε μια διαδήλωση, κινητοποιούμε τους πολίτες να υπερασπιστούν το δίκιο τους, να βρισκόμαστε και στην Ουάσιγκτον και να συζητάμε και με το ΔΝΤ και να συζητάμε με το Στεητ Ντιπάρτμεντ, και στον Σόιμπλε στη Γερμανία, προκειμένου να θέτουμε τις διεκδικήσεις, τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «έχουμε ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας αυτών των πολιτικών επιλογών, εξαιτίας αυτών των τεχνοκρατικών λαθών που έχουν στοιχίσει εκατομμύρια ζωές». «Στην Ελλάδα έχουμε ανθρώπους που αυτοκτονούν καθημερινά από απόγνωση. Και έχουμε ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους που παίρνουν κάτω από 600 ευρώ και πεντακόσιες χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά της θεωρίας των δύο άκρων

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε και τη θεωρία των δύο άκρων. «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ άκρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το 27% του ελληνικού λαού, συνεχίζει μία μεγάλη παράδοση στη χώρα μας, η αριστερά και η δημοκρατική παράταξη να είναι ένα πλειοψηφικό ρεύμα». «Το άκρο που αναπτύσσεται είναι το άκρο της Ακροδεξιάς και είναι επικίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει πως «είναι κίνδυνος η ανάπτυξη της Ακροδεξιάς, αλλά η Ακροδεξιά με τον νεοφιλελευθερισμό πηγαίνουν χέρι χέρι». Μάλιστα, τις χαρακτήρισε ως «δύο όψεις του ίδιου μνημονιακού νομίσματος». Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Αλέξη Τσίπρας εκτίμησε δημοσίως ότι ενδέχεται να οξυνθεί η κοινωνική ένταση το επόμενο διάστημα. «Θα έλεγα λοιπόν ότι η κοινωνική ένταση πιθανώς να οξυνθεί το επόμενο διάστημα, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε τον εκτροχιασμό της κοινωνικής έντασης σε καταστάσεις σαν κι αυτές που αναφερθήκατε και αφορούν το παρελθόν», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα