Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με… Σαμαρά πρωθυπουργό

Όμως στην ερώτηση του πολιτικού βαρόμετρου, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Σκάι και της εφημερίδας Καθημερινή, για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 40% απαντά πως ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός από ότι ο Αλέξης Τσίπρας. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται στο 29%, ενώ

το 27% απαντά «κανένας από τους δύο» και το 4% δεν εκφέρει γνώμη.

Επίσης στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ένα ποσοστό 30,5%, η ΝΔ, ένα 26%, το ΠΑΣΟΚ 8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9%, Χρυσή Αυγή 10,5%, η ΔΗΜΑΡ 6,5% και το ΚΚΕ 5,5%.

Στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι ψηφίζεται ποια κυβέρνηση πιστεύεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας» το 35% απαντά μια κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το 23% απαντά μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το 37% καμία από τις δύο.

Στην ερώτηση για την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών το 65% θεωρεί ότι δεν χρειάζονται βουλευτικές εκλογές, αντίθετα με το 31% που θεωρεί ότι χρειάζεται. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο το 54% θεωρούσε ότι χρειάζονται εκλογές και το 44% ότι δεν χρειάζονται. Όμως το 62% θεωρεί ότι τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ποσοστό μικρότερο από το αντίστοιχο του περασμένου μήνα που ανερχόταν στο 76%.

Σχετικά με το ποιος είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο πιο δημοφιλής αφού συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξεως του 49%, δεύτερος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 44%, ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 40% και ο Πάνος Καμμένος με 40%. Η Αλέκα Παπαρήγα συγκεντρώνει ένα 26%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 24% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 17% .

Όσον αφορά στα ποσοστά δημοτικότητας των πολιτικών κομμάτων αυτά διαμορφώνονται ως εξής¨

Την πρωτιά παίρνει η ΔΗΜΑΡ με 45 ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 43% , ο ΣΥΡΙΖΑ με 41%, η ΝΔ συγκεντρώνει ένα 35%, το ΚΚΕ 27% το ΠΑΣΟΚ 21% και Χρυσή Αυγή φτάνει το 19%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 56% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση και μόνο το 26% πιστεύει το αντίθετο.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με 31% ενώ το 25% απαντά κανένα κόμμα και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 16%, το ΚΚΕ με 13% και η Χρυσή Αυγή με 11%.

Στο ερώτημα που τέθηκε για το εάν η κατεύθυνση της χώρας είναι σε σωστό δρόμο το 19% κρίνει ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι σωστή, έναντι του 75% που κρίνει ότι είναι λάθος.

Αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό των πολιτών που εκτιμά ότι η διεθνής ισχύς της Ελλάδας έγινε πιο ισχυρή. Πιο ειδικά αυτή είναι η πεποίθηση του 14% των ερωτηθέντων όταν το αντίστοιχο ποσοστό το Σεπτέμβριο ανερχόταν στο 9%. Όμως το ποσοστό όσων έχουν αντίθετη άποψη ανέρχεται στο 59% από 69% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας το 56% θεωρεί απίθανο αυτό το ενδεχόμενο. Επίσης το 41% κρίνει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου ήταν αρνητικές για την Ελλάδα και το 29% εκτιμά ότι οι αποφάσεις ήταν θετικές.

Σχετικά με το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται κατά του μνημονίου ανέρχεται στο 69% από 70%, ενώ στο 22% φτάνει το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσονται υπέρ του μνημονίου.

Όσον αφορά στο ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν θετική γνώμη για την ΕΕ αυτό ανέρχεται στο 46% από 47% στο προηγούμενο βαρόμετρο, ενώ κατά μία μονάδα μειωμένο, στο 50% από 51%, είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν αρνητική γνώμη για την ΕΕ.

Η έρευνα της Public issue ήταν πανελλαδική και διεξήχθη από τις 6 έως τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 σε δείγμα 1.035 ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα