ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ Φ. ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΚΟΤΙΑ

Η Total άρχισε σήμερα να διοχετεύει βαριά λάσπη σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στη Β. Θάλασσα για να σταματήσει τη διαρροή η οποία διαρκεί οκτώ εβδομάδες και μπορεί να στερήσει από τη Βρετανία σχεδόν το 6% της ποσότητας που θα καταναλώσει το καλοκαίρι.

Η επιχείρηση, που είχε ανακοινωθεί ότι θα άρχιζε πριν από δύο εβδομάδες, είχε αναβληθεί επανειλημμένα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. «Η επιχείρηση παρέμβασης στο κοίτασμα άρχισε στις 09:20 (11:20 ώρα Ελλάδας) με την παροχέτευση βαριάς λάσπης (σ.σ. ενός

μίγματος ορυκτών) στο κοίτασμα από το κύριο πλοίο υποστήριξης», ανέφερε η γαλλική εταιρεία Total σε ανακοίνωσή της.

Οι εργασίες στην πλατφόρμα Elgin, που βρίσκεται 240 χλμ. από τις ακτές της Σκοτίας, αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες πριν οι μηχανικοί να είναι σε θέση να κρίνουν εάν και κατά πόσον η διαρροή έχει σταματήσει και η παρέμβασή τους έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εταιρία.

Η διαρροή, σε βάθος 4.000 μέτρων, υπολογίζεται ότι στοιχίζει στην επιχείρηση περίπου 3 εκατ. δολάρια την ημέρα. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει τα κόστη των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της διαρροής και τα διαφυγόντα έσοδα της Total.

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που έδωσε την άδεια του για την επιχείρηση κλεισίματος του κοιτάσματος νωρίτερα τον Μάιο, ανέφερε πως παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την επιχείρηση.

Στο μεταξύ, ένα κοντινό κοίτασμα φυσικού αερίου της Royal Dutch Shell επίσης χρειάστηκε να κλείσει, αρχικά προληπτικά και τώρα για συντήρηση. Η συνολική απώλεια της παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα που αντλείται στην εξέδρα Elgin και άλλα κοιτάσματα στην περιοχή μπορεί να στερήσουν ως και το 6% της διαθέσιμης προσφοράς, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας.

Οι περιβαλλοντικές συνέπειες από τη διαρροή δεν είναι εκτεταμένες, καθώς δείγματα ψαριών και νερού από την περιοχή που έχει αποκλειστεί γύρω από την εξέδρα δεν έχουν δείξει ίχνη μόλυνσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σκοτίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα