ΣΕ ΥΦΕΣΙΑΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Η ΕΥΡΩΠΗ

 Ένα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η Ευρωζώνη. Το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και υπολοίπων χωρών μεγαλώνει. Στάσιμη παρέμεινε η Γαλλία, βαθύτερη η ύφεση στην Ιταλία. Ελλείμματα, τράπεζες και ύφεση κλυδωνίζουν την Ισπανία.

Μόλις απέφυγε να εισέλθει σε ύφεση, η Ευρωζώνη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, καταγράφοντας μηδενική ανάπτυξη. Αναλυτικά και σύμφωνα με τη Eurostat, το

ΑΕΠ της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμο. Μάλιστα, οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα εισέλθει σε ύφεση της τάξης του 0,2%, καθώς το τελευταίο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ στην ευρωζώνη είχε συρρικνωθεί κατά 0,3%.

Τα προγράμματα λιτότητας και μείωσης των ελλειμμάτων που εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, φαίνεται πως στοιχίζουν στην ανάπτυξη συμβάλλοντας στον φαύλο κύκλο της ύφεσης που δυσχεράνει κάθε προσπάθεια επίτευξης των στόχων.

Η Γερμανία καταγράφει ανάπτυξη της τάξης του 0,5% (υψηλότερη από την αναμενόμενη) κρατώντας στην ουσία την ευρωζώνη σε θετικό έδαφος. Αντίθετα, στην Ιταλία, η ύφεση χτύπησε εντονότερα απ’ ότι αναμενόταν. Συγκεκριμένα, η Eurostat δίνει συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 0,8%.  Να σημειωθεί ότι, η χώρα έχει μπει σε τροχιά ύφεσης, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Μηδενική ανάπτυξη κατέγραψε για το ίδιο διάστημα η Γαλλία.

Αυστρία, Σλοβακία και Φινλανδία κατέγραψαν μικρή ανάπτυξη.

Στην υπόλοιπη ευρωζώνη, οι προσπάθειες μείωσης των ελλειμμάτων στοιχίζουν στην ανάπτυξη και καθιστούν ακόμα δυσκολότερη την επίτευξη των όρων που έχει θέσει η ΕΕ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ορθότητα των περικοπών.

Η Ισπανία, που πασχίζει να μειώσει το μεγάλο έλλειμμά της και να ανοικοδομήσει τον τραπεζικό της τομέα, είδε το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,3%, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ακόμα και στην Ολλανδία η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά -0,2%, κατά το ίδιο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα