«Προσγείωση» προσδοκιών για την ανακεφαλαιοποίηση

10:04 8/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο κ. Στουρνάρας προσγείωσε τις προσδοκίες που είχαν αρχίσει να σχηματίζονται για αλλαγές στο νόμο ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου. Τις προηγούμενε εβδομάδες οι τράπεζες έκαναν lobbing σε Ελλάδα και την Ευρώπη για την ανάγκη αλλαγών στην ανακεφαλαιοποίηση

ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και να εξασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος.

Με απογοήτευση άκουσαν τις χθεσινές επισημάνσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρα οι διοικήσεις των τραπεζών περί των δυσκολιών αλλαγής του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης.

Δυο αλλαγές ζητούν οι τράπεζες. Η πρώτη, και πιο εύκολη, αφορά την χρονική μετάθεση των αυξήσεων κεφαλαίου για λίγους μήνες καθώς το σημερινό χρονοδιάγραμμα χαρακτηρίζεται ανέφικτο. Οι τράπεζες ζητούν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν ουσιαστικά ενώ παράλληλα ελπίζουν ότι το θετικό κλίμα για την οικονομία θα παγιωθεί και θα βελτιωθεί το επόμενο διάστημα. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν πιθανή την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος ωστόσο υπενθυμίζουν ότι την αλλαγή θα πρέπει να εγκρίνει και η τρόικα.

Το δεύτερο που ζητούν οι τράπεζες είναι γενναίες αλλαγές στους όρους των αυξήσεων, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό. Για να ξεπεραστεί το μεγάλο εμπόδιο των αρνητικών καθαρών θέσεων (που καθιστά απαγορευτική την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών) οι τράπεζες προτείνουν οι αυξήσεις να γίνουν σε δυο χρόνους: η πρώτη να αφορά μόνο το δημόσιο τομέα (ΤΧΣ) όπου θα καλυφθούν οι αρνητικές καθαρές θέσεις και σε δεύτερο χρόνο να γίνουν οι αυξήσεις για τους ιδιώτες όπου θα καλύψουν τη συμμετοχή του 10%.

Χθες ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη του υπογράμμισε οτι είναι δύσκολο να αλλάξει ο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση προσθέτοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει το καλύτερο δυνατό μέσω της υπάρχουσας νομοθεσίας. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι για την αλλαγή του νόμου δεν απαιτείται μόνο η σύμφωνη γνώμη της τρόικας αλλά θα πρέπει να περάσει και από το κοινοβούλιο κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Αρνητικός εμφανίστηκε και για το θέμα της δημιουργίας μιας μεγάλης ενιαίας «κακής» τράπεζας (bad bank) σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται ούτε στο σχεδιασμό ούτε στη νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα