Επι-στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό

09:23 8/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από την επίσκεψη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη ΛΑΡΚΟ, όταν δήλωνε ότι θα αποκαταστήσει μισθούς και συντάξεις «με έναν νόμο». Χθες, επισκεπτόμενος το ΚΑΠΗ των Αγίων Αναργύρων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε μεν αποκατάσταση των συντάξεων, προσθέτοντας, ωστόσο, τη μαγική λέξη «σταδιακά» και διευκρινίζοντας στους συγκεντρωμένους

πως ούτε ο ίδιος, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν το μαγικό ραβδί.

«Εμείς δεν θα σας πούμε ότι τα πράγματα είναι ρόδινα κι ότι μπορούμε με ένα μαγικό ραβδί να τα αλλάξουμε από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορούμε όμως να πούμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σ΄ αυτό τον κατήφορο. Και θα σας πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, που υπερασπίστηκε, πάντως, την ανάγκη να αποκατασταθεί το εισόδημα των συνταξιούχων. «Η αποκατάσταση των συντάξεων στο επίπεδο προ του μνημονίου σταδιακά, η επανόρθωση δηλαδή των περικοπών των συντάξεων με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι λαϊκισμός. Είναι το μέσο για να βγούμε από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά, έχοντας προηγουμένως αναφερθεί αναλυτικά στο «λάθος» που ομολόγησε το ΔΝΤ σχετικά με τους «πολλαπλασιαστές» της ύφεσης. «Το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξουμε είναι να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες», κατέληξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτάσεις και ρεαλισμός

Οι παραπάνω εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, όπως και η εν εξελίξει στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό, εξυπηρετούν, όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές της Κουμουνδούρου, την ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβιβάσει δύο ταυτόχρονες ανάγκες: την ανάγκη ανακούφισης των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων με την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πρόκειται για τη σχολή του «ρεαλισμού» και της «μετριοπάθειας» που εκφράζουν εδώ και καιρό κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης: π.χ., τόσο ο Γιάννης Δραγασάκης όσο και ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχουν κατά καιρούς υπογραμμίσει ότι παραμένει επιδίωξη και του ΣΥΡΙΖΑ η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που εξ αντικειμένου περιορίζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως προς τις εξαγγελίες της. «Αν θέλουμε να πείσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι, πρέπει όσα λέμε, να μπορούμε να τα αποδείξουμε με νούμερα. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι λεφτά υπάρχουν γενικώς. Και πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να προκύψει, αλλά και εκεί που όντως υπάρχουν λεφτά, πρέπει να φορολογηθούν», τονίζει στο matrix24.gr υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, υπενθυμίζοντας, μάλιστα ήδη από την προηγούμενη ΔΕΘ, την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης είχε υπερασπιστεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν είμαστε η Αριστερά των χρέων και των ελλειμμάτων», είχε πει τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα