Πρόσφατες φορολογικές εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

18:14 2/6/2014 - Πηγή: Matrix24

Συγκεκριμένα:

• Η απαλλαγή των ενδοομιλικών μερισμάτων από τον φόρο εισοδήματος νομικού προσώπου («participation exemption») δεν καταλαμβάνει τα μερίσματα που προέρχονται από ημεδαπή θυγατρική εταιρεία, συνεπεία σχετικής τροποποίησης των αρχικώς οριζομένων στο άρ. 48 του ν. 4172/2013. Αυτό ήδη το γνωρίζετε, σας το έχουμε ξαναπεί (In touch with tax ν. 4, νόμος 4254/2014).

Αυτό,

όμως, που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι όταν το «participation exemption» δεν εφαρμόζεται - όπως εκ των πραγμάτων και στην μνημονευομένη περίπτωση - παρέχεται σαν αντιστάθμισμα η δυνατότητα πίστωσης τόσο του φόρου εισοδήματος νομικού προσώπου της διανέμουσας εταιρείας, κατά ρητή αναφορά ημεδαπής ή ευρωπαϊκής, όσο και του φόρου που παρακρατήθηκε από τα διανεμόμενα κέρδη. Επιπλέον, εάν υφίσταται υπόλοιπο παρακρατηθέντος ή προκαταβληθέντος φόρου, αυτό επιστρέφεται. (άρ. 68 παρ. 3 ν. 4172/2013)

Πιο απλά, Α.Ε. της οποίας τα κέρδη συνίστανται μόνο σε μερίσματα προερχόμενα από Ελληνική 100% θυγατρική της, όχι μόνο δεν θα καταβάλει φόρο εισοδήματος, αλλά φαίνεται πως θα δικαιούται και επιστροφή φόρου! Νομοθετικό «λείψανο» ή επιδίωξη;

• Η φοροδιαφυγή αποτελεί ένα από τα αδικήματα - βάσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Και ενώ η άσκηση προσφυγής κατά των πορισμάτων του φορολογικού ελέγχου αναστέλλει την έναρξη ποινικής δίωξης για φοροδιαφυγή μέχρι την τελεσιδικία της υπόθεσης στα διοικητικά δικαστήρια, ουδεμία επίδραση φέρει στην άσκηση ποινικής δίωξης για την κατηγορία του ξεπλύματος, η οποία εκκινά ανεξάρτητα από τα τεκταινόμενα στο διοικητικό σκέλος της υπόθεσης. Καταβολή, ωστόσο, των οφειλομένων φόρων αίρει και στις δύο περιπτώσεις το αξιόποινο των πεπραγμένων από τον φορολογούμενο (αρ. 21 παρ. 2 ν. 2523/97 και αρ. 45 παρ. 2 ν. 3691/2008).

• Προαπαιτούμενο της χορήγησης φορολογικής ενημερότητας αποτελεί η καταβολή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η άρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας σε Ελληνική επιχείρηση ενώ εκκρεμούν χρέη σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία κατά πλάσμα δικαίου θεωρούνται εθνικά χρέη του οφειλέτη, όχι μόνο επιτάσσεται από την υπ’ αριθμ. 24/2010 Οδηγία του Συμβουλίου της Ε.Ε., η οποία έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό μας δίκαιο με τον νόμο 4072/2012, αλλά τελεί σε πλήρη αρμονία με τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα κάθε πολίτη, κατά τα κριθέντα από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με πρόσφατη απόφασή του. (Διοικ. Πρωτ. Αθηνών Αρ. Απόφασης 277/2014)

• Εφ' άπαξ παροχή που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικού συνταξιοδοτικού συμβολαίου και προκύπτει από ποσά τα οποία είχαν κρατηθεί από την μισθοδοσία ασφαλισμένου και δεν εξέπεσαν από το ακαθάριστο εισόδημά του κατά τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί επιστροφή κεφαλαίου και δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματός του για τα οικονομικά έτη 2013 και 2014 ή την κάλυψη των τεκμηρίων. Αντίθετα, το προϊόν της υπεραπόδοσης των μαθηματικών αποθεμάτων συνιστά εισόδημα από κινητές αξίες κατά τον χρόνο που καταβάλλεται και αναγράφεται στον κωδικό 659 της φορολογικής δήλωσης, όπως επιβεβαίωσε το Υπ. Οικονομικών με το υπ' αριθμ. Δ12 Α1083591 ΕΞ. 30.05.2014 έγγραφό του.

• Με την Eγκύκλιο ΠΟΛ. 1144/15.5.2014, που τροποποίησε την Εγκύκλιο ΠΟΛ. 1097/9-4-2014, καθορίστηκε ότι, οι εταιρίες που έχουν την υποχρέωση τήρησης Φακέλου Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, δύνανται να χρησιμοποιούν για τρία (3) φορολογικά έτη τα αποδεκτά συγκρίσιμα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια ερευνών σε βάσεις δεδομένων (Benchmarking Studies) για την απόδειξη της τήρησης της αρχής των ίσων αποστάσεων στις ενδοομιλικές τους συναλλαγές. Περαιτέρω, θεσπίζεται η υποχρέωση επικαιροποίησης των χρηματοοικονομικών στοιχείων των αποδεκτών εταιριών κάθε φορολογικό έτος.

• Μόνο τα κέρδη που προέρχονται από επενδύσεις σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) που έχουν λάβει άδεια σύστασης ή λειτουργίας στην Ελλάδα απολαύουν των φορολογικών απαλλαγών του ν. 4099/2012. Έλληνας φορολογούμενος, επομένως, με επενδύσεις σε αμοιβαίο κεφάλαιο ή SICAV του Λουξεμβούργου θα φορολογηθεί στην Ελλάδα ως αποκτών εισόδημα από τόκους, μερίσματα ή υπεραξία κατά περίπτωση, με την παραβίαση της ελευθερίας κυκλοφορίας κεφαλαίων εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να καθίσταται κατάφωρη. (άρ. 103 ν. 4099/2012, Αριθ. πρωτ.: Δ12Β 1151599 ΕΞ 7.10.2013)

• Με Δελτίο Τύπου το Υπ. Οικονομικών έδωσε εμμέσως παράταση και για την υποβολή του Ε9, καθώς οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που θα υποβληθούν μέχρι την έκδοση των εκκαθαριστικών-δηλώσεων του φόρου στα μέσα Ιουνίου, δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα, βάσει νομοθετικής ρύθμισης που θα προωθηθεί για ψήφιση. Μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών, θα προβλεφθεί νομοθετικά εύλογος χρόνος για διορθώσεις τυχόν λαθών χωρίς επιβαρύνσεις. (Υπ. Οικ. Δελτίου Τύπου 30.05.2014)

• Οι καταστάσεις πελατών-προμηθευτών 1ου και 2ου τριμήνου του 2014 θα υποβληθούν παράλληλα και μέχρι το τέλος Ιουλίου, έπειτα από σχετική παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2013 έλαβε, με την σειρά της, παράταση έως και τις 10 Οκτωβρίου 2014. (Εγκύκλιοι ΠΟΛ 1148 και 1149/20140).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Τμήμα Tax & Outsourcing της Grant Thornton, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το [email protected].

Keywords
Τυχαία Θέματα