Προσέγγιση ΕΕ-Ρωσίας για την κατασκευή του South Stream

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκίντερ Έτινγκερ, το μόνιμο Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ρωσίας θα συνεδριάσει στη Λευκωσία στις 12 Δεκεμβρίου για να συζητηθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ είπε ότι η συνεδρίαση είναι καλά προετοιμασμένη και εμπνέει αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις 20-21 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες,

και το έργο θα συνεχιστεί το 2013 με βάση τις κοινές προσεγγίσεις.

Η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το σχέδιο, είπε ο Γκίντερ Έτινγκερ, αλλά οι χώρες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εφαρμογή των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και την τήρηση των κανόνων της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.

Η Μαρλέν Χόλζνερ, γραμματέας τύπου του Γκίντερ Έτινγκερ, είπε στην ενημέρωση τύπου στις Βρυξέλλες, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι στιγμής, δεν είναι σίγουρη, αν το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream είναι σύμφωνο, και σε ποιο βαθμό, με τη νομοθεσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Η ΕΕ δεν έχει δει το έργο, δεν ξέρει από πού θα αρχίσει και που θα τελειώσει, και συγκεκριμένα στοιχεία των συμφωνιών με τις χώρες που ενδιαφέρονται για το έργο της Ρωσίας δεν είναι γνωστές.

Για τον αγωγό South Stream, είπε η Μαρλέν Χόλζνερ, πρέπει να ισχύσουν οι κανόνες της τρίτης δέσμης ενεργειακών, όπως ισχύουν για όλα τα έργα ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες του South Stream θα πρέπει να εγγυηθούν, ανεξαρτήτως εταιρειών, απεριόριστη πρόσβαση σε αυτόν σύμφωνα με τα πρότυπα της τρίτης δέσμης ενεργειακών.

Keywords
Τυχαία Θέματα