Η «Αντιγόνη» ανεβαίνει στο Πεκίνο από Κινέζο σκηνοθέτη

Ο Λι Λουιγί δηλώνει στην εφημερίδα Daily China: «Σκηνοθέτησα την Αντιγόνη γιατί θέλω να πάω στις ρίζες του δράματος και της ποίησης, να δω την αξία της Ιστορίας στη σύγχρονη κοινωνία», ελπίζοντας να δημιουργήσει τη δραματική έκφραση και το ηθικό βάθος που περικλείει η ελληνική τραγωδία. Ο Λιουιγί, γνωστός από το ανέβασμα έργων τόσο Κινέζων όσο και δυτικών συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και πρωτοποριακών, αλλά και κινεζικής όπερας προσθέτει ότι δεν άλλαξε «ούτε μια γραμμή» από το αρχαίο κείμενο, ενώ η σκηνή του είχε τα πιο

απλά, τα πιο απέριττα σκηνικά αντικείμενα για να μη περισπά την προσοχή του θεατή-ακροατή.

Ο Λι Λιουγί ανακάλυψε δουλεύοντας το κείμενο του Σοφοκλή τη διαχρονικότητα της «Αντιγόνης». «Όταν αρχίσαμε τις πρόβες», αναφέρει, «ανακαλύψαμε ότι πολλά από τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, από τα ερωτήματα που έχουμε, ήταν και προβλήματα και ερωτήματα που έθετε ο Σοφοκλής στην τραγωδία του. Όπως η σχέση ανάμεσα στην εξουσία και την αρετή, ανάμεσα στο νόμο και στις πεποιθήσεις, ανάμεσα στο άτομο και στην κοινωνία…».

Να θυμίσουμε ότι η «Αντιγόνη» που σκηνοθέτησε ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στην Κεντρική Ακαδημία Θεάτρου του Πεκίνου το Μάιο του 2011  (απ’ όπου είναι και η φωτογραφία παραπάνω), τιμήθηκε στην Κίνα με τα τέσσερα σημαντικότερα εθνικά θεατρικά βραβεία (China’s Theatre Culture Award 2011). Συγκεκριμένα απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης, το πρώτο Βραβείο Σκηνοθεσίας, το Βραβείο Καλύτερης Ομαδικής Ερμηνείας και το Βραβείο Καλύτερης Οργάνωσης και Παραγωγής. Η βράβευση της Αντιγόνης αποτελεί μια ακόμη διάκριση για το έργο του Έλληνα σκηνοθέτη στην Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα