Προσδοκίες για αναβαλλόμενο φόρο και μετάθεση των ΑΜΚ

Ελπίδες και προσδοκίες δημιουργούνται, για άλλη μια φορά, για τις τράπεζες μετά την χθεσινή υποχώρηση των μετοχών του κλάδου στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου. Πηγή αισιοδοξίας είναι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου αλλά και η προοπτική χρονικής μετάθεσης των αυξήσεων. Ωστόσο στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους επενδυτές καθώς το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι τόσο υψηλό

που δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. «Το πρόβλημα δεν λύνεται με τον αναβαλλόμενο φόρο», υποστηρίζει επιτελικό στέλεχος τράπεζας. «Όσο οι τράπεζες βρίσκονται σε αρνητική καθαρή θέση η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών είναι πολύ πολύ δύσκολη υπόθεση, αν όχι αδύνατη».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurostat επανεξέτασε το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου και τελικά το έκανε αποδεκτό για την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει σε μείωση των κεφαλαιακών αναγκών κατά 3 έως 4 δισ. ευρώ. Με την ρύθμιση το όφελος των 4 δισ. ευρώ που μπορούσε να αναγνωριστεί σε βάθος 30ετίας θα αναγνωριστεί εφάπαξ, άμεσα, μειώνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Όλες οι τράπεζες έχουν όφελος ωστόσο το σημαντικότερο είναι για την Εθνική Τράπεζα, οι οποία έχει καταγράψει και τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω των ομολόγων. Η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου θα περιορίσει δραστικά την αρνητική θέση των τραπεζών και μάλιστα ορισμένες, όπως η Alpha Bank, θα βρεθούν με θετικά ίδια κεφάλαια.

Παράλληλα έντονες πιέσεις ασκούν οι τράπεζες για την τόνωση των κινήτρων που περιέχει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίησης για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Το βασικό εργαλείο είναι η ενίσχυση των δικαιωμάτων αγοράς (Warrant’s) που θα λάβουν όσοι ιδιώτες μέτοχοι συμμετάσχουν στις αυξήσεις. Σήμερα, με βάση το νόμο, όποιος ιδιώτης αποκτήσει μια μετοχή μέσω της αύξησης κεφαλαίου, αποκτά warrants για την αγορά 9 μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τιμή με την οποία είχε αγοράσει το ταμείο της μετοχές (δηλαδή της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου). Οι τράπεζες ζητούν, δεδομένων των αρνητικών καθαρών θέσεων, να βελτιωθούν οι όροι των warrants ώστε η προοπτική μεγάλων μελλοντικών κερδών να αποτελέσει το δέλεαρ για την συμμετοχή ιδιωτών.

Τέλος, προσδοκίες δημιουργεί το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης των αυξήσεων κεφαλαίου για το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών θα είναι εντελώς διαφορετικό το να γίνουν οι αυξήσεις τον Απρίλιο με την ορατότητα για την πορεία της οικονομίας απο τον Ιούνιο όταν οι προσδοκίες που έχουν σχηματιστεί αρχίζουν να αποδίδουν απτά αποτελέσματα.

Χθες οι μετοχές του κλάδου βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές στα χαμηλά εκδηλώθηκε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον κάτι που αποτυπώθηκε στον όγκο συναλλαγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα