Προεδρική εκλογή, η… «μητέρα των μαχών»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη, η προεδρική εκλογή και η αριθμητική της αναδεικνύονται σε μητέρα των μαχών για το επόμενο διάστημα, καθώς ο μεν Αντώνης Σαμαράς έχει θέσει ως στόχο να βρει τους 180 βουλευτές, ο δε Αλέξης Τσίπρας να συγκεντρώσει τους 120 βουλευτές που απαιτούνται για να μπλοκάρει την εκλογή και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Σε

κάθε περίπτωση, αμφότεροι οι μονομάχοι έχουν ακόμη αρκετό χρόνο στην διάθεσή τους, καθώς όπως ξεκαθάρισαν ήδη από χθες, μέσω της εφημερίδας Real, συνομιλητές του Καρόλου Παπούλια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία του, που λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο. Μ’ άλλα λόγια, αν ο Πρώτος Πολίτης επιμείνει ως το τέλος σ’ αυτή την άποψή του, ο πολιτικός χρόνος, καίτοι πυκνός, είναι άπλετος ώστε να ξετυλίξουν οι δύο μονομάχοι τον σχεδιασμό τους.

Κυνηγώντας τον χρόνο

Ο μεν Αντώνης Σαμαράς, ελπίζοντας πως θετικές εξελίξεις στην οικονομία και στις συζητήσεις με την τρόικα θα μπορούσαν να «συμπαρασύρουν» αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές κατά την προεδρική εκλογή, δίνει μάχη με τον χρόνο, την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αλλά και την τρόικα που αναμένεται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι αν οι διαπραγματεύσεις λήξουν με αίσιο τρόπο και είναι η τελευταία επιθεώρηση της Αθήνας από τους δανειστές, τότε θα μπορέσει να υποστηρίξει ότι «το Μνημόνιο τελείωσε» και να καλλιεργήσει άλλο ένα «success story».

Μέτωπα και πάλι μέτωπα

Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνυπολογίσει το παραπάνω σκεπτικό της κυβέρνησης και εμφανίζονται βέβαιοι ότι τελικά το Μαξίμου θα αποτύχει. Μάλιστα, υψηλόβαθμοι παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέπουν με έμφαση ότι έρχονται νέα μέτρα, εξ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει νέο μέτωπο για το Ασφαλιστικό και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έχοντας περάσει με επιτυχία το τεστ της συγκρότησης πολιτικού και κοινοβουλευτικού μετώπου ήδη δύο φορές: μία στο δημοψήφισμα για την «μικρή ΔΕΗ» και μία ακόμη και στην εκδήλωση για τους αιγιαλούς.

Μάλιστα, η συγκρατημένη αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα πως οι 120 βουλευτές που χρειάζονται για να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή έχουν ήδη βρεθεί, φαίνεται και από την συνέντευξη που έδωσε χθες στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ρελάνς στον Αντώνη Σαμαρά (που είχε πει την περασμένη εβδομάδα σε βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή πως «δε θα γίνουν εκλογές» και είχε εκτιμήσει ότι «φτάνουμε τους 180») και τον προκάλεσε, αν είναι τόσο σίγουρος, να επιταχύνει τις εξελίξεις. «Ιδού η Ρόδος. Αν είναι τόσο σίγουρος ότι τους έχει (σ.σ. τους 180 βουλευτές), ας μην περιμένει τον Φλεβάρη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι «δε θα υπάρξει κανένα σοβαρό πρόσωπο που να θέλει να παριστάνει τον σύγχρονο Τσιριμώκο».

Keywords
Τυχαία Θέματα