Στη Βουλή σήμερα το πολυνομοσχέδιο

Με το πολυνομοσχέδιο υλοποιούνται τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του καλοκαιριού ύψους 1 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες διατάξεις δεν θα είναι στο αρχικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή αλλά θα προστεθούν ως τροπολογίες πιθανόν μέχρι τη ψήφιση τους. Για παράδειγμα εκτός αρχικού κειμένου ενδεχομένως να είναι η κατάργηση κάποιων φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία. Πάντως, θα προχωρήσει

η ένταξη στο ΕΤΕΑ του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ταμείου των σωμάτων ασφαλείας και του Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού.

Επίσης, ένα από τα προαπαιτούμενα που δεν θα ψηφιστούν τώρα είναι οι αλλαγές στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια της Βουλής και όχι από κάποιο θερινό της τμήμα. Για αυτό και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταθέσει μεν τώρα τις σχετικές ρυθμίσεις αλλά αυτές να ψηφιστούν τον Οκτώβριο.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει κι άλλες διατάξεις που θα αφορούν σε μέτρα τα οποία εμπεριέχονται στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης. Με την τακτική αυτή ο κ. Χαρδούβελης θέλει να δείξει στους πιστωτές της χώρας ότι το πρόγραμμα δεν έχει χαλαρώσει αλλά αντίθετα επισπεύδονται μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται νωρίτερα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στις επόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

- Η αναμόρφωση του πλαισίου για το «πόθεν έσχες».

- Η σύσταση 400 οργανικών θέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)

- Η επιχορήγηση δημόσιων φορέων (κυρίως νοσοκομείων) για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ώστε να επιταχυνθεί η αναδιάρθρωσή τους.

- Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσίων συμβάσεων.

- Ο καθορισμός της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού.

Keywords
Τυχαία Θέματα