Προχωρά η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

«Κόντρες» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκαλεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό σχέδιο για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank προβλέπει την άντληση περί του 1,5 έως 2 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, με όρους αγοράς.

Στόχος είναι η αύξηση να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιανουάριο. Αν το εγχείρημα ολοκληρωθεί με επιτυχία τότε η συμμετοχή

του ιδιωτικού τομέα στην τράπεζα θα ανέλθει στο περίπου 50% ενώ το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ θα περιοριστεί 50% από 95%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση κεφαλαίου έχουν εξασφαλίσει και την έγκριση της κυβέρνησης ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το ΤΧΣ να τοποθετήσει και νέα κεφάλαια στην τράπεζα για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης. Σημειώνεται ότι η μεταβίβαση ενός ισχυρού πακέτου μετοχών της Eurobank σε ξένους επενδυτές αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Ωστόσο το σχέδιο δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του ΤΧΣ. Σημείο διένεξης αποτελεί το γεγονός ότι η διενέργεια μιας αύξησης κεφαλαίου με όρους αγοράς συνεπάγεται ότι η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την αύξηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank την οποία κάλυψε εξ ολοκλήρου του ΤΧΣ. Μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με όρους αγοράς λίγους μόνο μήνες μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα οδηγούσε σε σημαντικές λογιστικές ζημιές το ΤΧΣ. Στο πλαίσιο αυτό, μερίδα στελεχών του ταμείου φαίνεται να επιμένει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου σε τιμή χαμηλότερη της τιμής με την οποία τοποθετήθηκε πρόσφατα το ΤΧΣ.

Στην αντίπερα όχθη ισχυρή μερίδα στελεχών του ΤΧΣ φαίνεται ότι προκρίνουν την άμεση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank την οποία θα καλύψουν ιδιώτες. Με τον τρόπο αυτό θα εκμηδενιστεί ο κίνδυνος το ΤΧΣ να δεσμεύσει και νέους πόρους στην τράπεζα. Παράλληλα, μπορεί μέσω της αύξησης το ποσοστό συμμετοχή του ταμείου να μειωθεί ωστόσο το νέο ποσοστό θα αφορά μια τράπεζα με 2 δισ. ευρώ υψηλότερα ίδια κεφάλαια ενώ η διεύρυνση της συμμετοχής ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της τιμής της μετοχής της στο χρηματιστήριο -κάτι που έχει ήδη γίνει στις 3 συστημικές τράπεζες- εξέλιξη που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας της συμμετοχής του ΤΧΣ στη Eurobank. Η επιστροφή της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην πορεία της τράπεζας και την χρηματιστηριακή της αξία.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι σκοπός του ΤΧΣ δεν ήταν να αποκομίσει κέρδη από την ανακεφαλαιοποίηση αλλά κυρίως να καλύψει της ζημιές που προκάλεσε στο τραπεζικό σύστημα το PSI, η αδυναμία δηλαδή του ελληνικού δημοσίου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Υπενθυμίζουν ότι αρχικά το μνημόνιο προέβλεπε ότι από τα 50 δισ. ευρώ του πακέτου στήριξης των τραπεζών θα μπορούσαν να ανακτηθούν περί τα 16 δισ. ευρώ (με τα σημερινά δεδομένα θα ανακτηθούν κατά πολύ υψηλότερα κεφάλαια).

Keywords
Τυχαία Θέματα