Η γέννηση του Πάμπλο Πικάσο

Ο Πάμπλο Ντιέγο Χοσέ Φρανθίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουθένο Μαρία ντε λος Ρεμέδιος Θιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Ρουίθ υ Πικάσο ή απλά Πάμπλο Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα στις 25 Οκτωβρίου 1881.

Ο πατέρας του Χοσέ Ρούιθ Μπλάσκο, ήταν καθηγητής στο σχέδιο και μητέρα του η Μαρία Πικάσο. Ζωγράφιζε από παιδί και στα 14 του μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης.

Ήδη από το 1897 πήρε χρυσό βραβείο για τον πρώτο πίνακα που παρουσίασε στην Ακαδημία. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το 1904 έκανε το μεγάλο άλμα μετακομίζοντας στο Παρίσι, όπου γνωρίστηκε με

μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής, όπως ο Ματίς και ο Μιρό.

Τη διετία 1912-1914 η φήμη του μεγάλωσε και τα έργα του γίνονταν όλο και πιο γνωστά. Σύντομα, το όνομα του έγινε συνώνυμο με το καινούργιο και το τολμηρό.

Ως καλλιτέχνης ήταν ιδιαίτερα πολύπλευρος: ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής και δραματουργός. Η εφευρετικότητα και η ευχέρειά του για πειραματισμούς δυσχεραίνουν την κατάταξή του σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική κατηγορία.

Σε ότι αφορά στη ζωγραφική εργάστηκε επίσης με ελαιογραφίες, υδατογραφίες, παστέλ, κάρβουνο, μολύβι και μελάνι.

Η Γκουέρνικα

Το διασημότερο ίσως έργο του Πικάσο είναι η Γκουέρνικα η απεικόνιση του γερμανικού βομβαρδισμού της πόλης της Ισπανίας Γκερνίκα. Αυτός ο μεγάλος καμβάς περιγράφει την απανθρωπιά, την βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Η διαδικασία της ζωγραφικής του πίνακα αποτυπώθηκε σε μια σειρά φωτογραφιών από τη διασημότερη ερωμένη του Πικάσο, την Dora Maar, μια διακεκριμένη καλλιτέχνιδα.

Η Γκουέρνικα έμεινε κρεμασμένη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για πολλά χρόνια και ο Πικάσο είχε δηλώσει πως δε θα επέστρεφε στην Ισπανία προτού αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία. Το 1981 η Γκουέρνικα επιστράφηκε στην Ισπανία και εκτέθηκε αρχικά στο Casón del Buen Retiro και κατόπιν στο Μουσείο ντελ Πράδο. Το 1992 ο πίνακας μεταφέρθηκε στην οριστική του θέση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη, του οποίου έγινε το διασημότερο και σπουδαιότερο έκθεμα.

Ο Πάμπλο Πικάσο πέθανε σε ηλικία 92 ετών, στις 8 Απριλίου του 1973 και τάφηκε δίπλα στην σύζυγο του Ζακλίν στον κήπο του κάστρου Βωβενάργκ, που του ανήκε, στο χωριό Βωβενάργκ της Γαλλίας.

Άφησε πίσω του περίπου 20.000 αυτοτελή έργα του, κάθε μορφής. Διάφορες δημιουργίες του Πικάσο συγκαταλέγονται στα πιο ακριβά έργα τέχνης στον κόσμο. Στις 4 Μαΐου 2004 ο πίνακας Garçon à la pipe πωλήθηκε έναντι 104 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby.

Keywords
Τυχαία Θέματα